Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ veadet: Vektorovy priestor je mnozina, ktora splna vlastnosti popisane v definicii vektoroveho priestoru. Pokial ide o netrivialne priklady, zalezi na tom, co vsetko uz ovladas. S vedomostami zo strednej skoly to bude asi tazko nieco ine, ako priestor vsetkych
-tic pre prirodzene
. Asi ste hovorili o priestoroch polynomickych funkcii, ale tie su izomorfne priestorom
-tic. Ale tak predsa len nieco by si mohol zvladnut - priestor vsetkych postupnosti realnych cisel (scitujeme po zlozkach), pripadne priestor vsetkych spojitych funkcii na intervale.
↑ veadet: To je jeden dovod. Dalej - ak hovorime o vektorovom priestore, musime mat zaroven aj mnozinu "skalarov", splnajucu iste vlastnosti, ktorymi sa vektory daju nasobit. Predpokladam, ze na strednej skole ste mali definiciu, kde takouto mnozinou boli vsetky realne cisla. A tu je dalsi problem -
-nasobok prirodzeneho cisla uz nemusi byt prirodzene cislo. No a vziat namiesto
mnozinu
by veci tiez neriesilo, ako bolo uvedene v predchadzajucom prispevku (
-nasobok).
laszky napsal(a):
↑ veadet:
Prirozena cisla narozdil od celych cisel neobsahuji opacne prvky. ;-)
Já měl tedy za to, že pro prvky vektorového prostoru musí platit, že lineární kombinace prvků je také prvkem. Což znamená i násobení reálným číslem.
↑ MichalAld: Ano, ale argument ↑ laszky: je z tohoto ohladu v poriadku, ide o nasobenie cislom
.
↑ vlado_bb:
No ale ani množina všech celých čísel nebude přece vektorovým prostorem. Ani množina racionálních čísel né.
↑ MichalAld:
Chtel jsem jen upozornit ne neexistenci opacnych prvku, pokud jsem tim nejak naznacil, ze by cela cisla mela byt vektorovym prostorem, tak se omlouvam ;-)
myslim ze uz viem - majme pole racionalnych cisel a oznacme ho F. Potom prvky pola F nazyvame skalary - podla definicie, a nech V je mnozina prirodzenych cisel - potom bude platit aj sucin aj sucet takze moze byt ne?
↑ MichalAld:
Hehe - vektorové priestory (explicitne) nepatria do učiva SŠ.