Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám příklad se kterým si nevím rady
Zadání:
Všechny hrany pravidelného čtyřbokého jehlanu ABCDV mají délku a. Bod S je středem podstavy, body M a N jsou po řadě středy úsešek AV a CV bod P lezí na úsečce VS VP:PS=2:1
Určete vzdálenost bodu P N a M od úsešky BC
Ahoj, nejlehci bude asi ten bod N, potoze lezi v trojuhelniku BCV, tim zacni. Bod P bude tezsi, ale taky k nemu nepotrebujes rovnici primky, nakresli si obrazek. Nejtezsi je asi ten bod M, tam uz se budes muset trochu snazit.
↑ Lulaa:
To |PS| mas spatne. Pocitalas tu vysku jehlanu pomoci trojuhelniku SQV? Nebo by slo pouzit i trojuhelnik SAV resp SBV, SCV, SDV :-)
Edit: puvodne jsem tu mel napsana vsude P misto S, opravil jsem.
Tak to nepujde, bod Q pouzit nemuzes...
Pokud si tim jehlanem udelas rez rovinou kolmou k BC a prochazejici bodem M, potom tento rez bude mit tvar rovnoramenneho lichobeznika. Dolni zakladna toho lichobeznika buda mit delku a, horni zakladna bude stredni prickou v trojuhelniku ABV, a proto bude mit delku a/2. Zbyva ti urcit bud delky ramen, nebo vysku toho lichobeznika. Vysledna vzdalenost bodu M od usecky BC se pak urci jako delka uhlopricky v tom lichobezniku. Vlastne oboji je lehke ;-)