Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
mám naměřených více datových sad (exponencielu na přímku, exponenciela na jinou exponencielu, ...) ale neumím vyřešit žádnou z nich. Nejsnadnější:
Obr: http://www.imagehosting.cz/images/grafzuz.png
data:
měřeno požadováno
1060 6,9
1070 9,8
1690 270
1880 340
2160 420
Prosím jak přepočítat měřená data? je na to případně nějaký snadně ovladatelný program?
Zdravím,
pokud máš Calc, zadáš body, dáš vložit graf typ XY (body s čárou - třeba vyhlazenou). Dáš vložit spojnici trendu. Zaškrtneš zobrazit rovnici a koeficient determinace. Vybereš typ regrese. Pokud koeficient determinace (R²) je bližší jedničce je rovnice "správnější". Ve tvém případě dobře vychází logaritmická, nebo polynomická (ta je o fous lepší).
Dosadíš. :-)
↑ michal13:
Pro přepočet jedněch čísel (naměřená) na druhá (požadovaná) použij:
(y=požadovaná), (x=naměřená)
(R=1.0000)
nebo
(R=0.9998)
Je vidět (podle R), že první aproximace (regrese) je přesnější. (můžeš si ověřit třeba v Excelu)
↑ Honzc:
Děkuji za skvělou odpověď, jen mi pořád nedochází odkud jsou tyto čísla. Jsou to rozdíly spojnic měřené a požadované křivky? Pořád mi to nevychází. Existuje třeba nějaký vzorec v excelu? (našel jsem jen lin regresi) případně mohu napsat polynom a vyřešit řešitelem k nejmenší odchylce, což jsem ještě nezkoušel.
↑ michal13:
V Excelu takto:
1. Do buňky A1 napíšeš x
Do buňky B1 napíšeš y
2. Pod x (buňky A2-A6) napíšeš postupně Naměřené hodnoty
Pod y (buňky B2-B6) napíšeš postupně Požadované hodnoty
Pak z těchto dat uděláš graf (vybereš všechna obsazená políčka a zapneš graf-"Doporučené grafy")
Vybereš graf XY bodový,
pak pravým tlačítkem klepneš na tu čáru a vybereš "Přidat spojinici trendu"
a dále z možností Spojnice trendu vybereš třeba "polynomická-stupeň 3" (nebo "logaritmická")
a nezapomeň na zatrhnutí zatržítek
"Zobrazit rovnici v grafu" a "Zobrazit hodnotu spolehlivosti"
Ano, můžeš použít oba způsoby. Buď řešítele a nebo funkci linest.
Na níže uvedeném příkladu je vložena funkce linest do buněk G2:J6
{=LINEST(D2:D6;A2:C6;1;1)}
Červenou barvou jsou zvýrazněné výsledné koeficienty.
Stránky: 1