Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 03. 2018 17:26

kanana
Zelenáč
Reputace:   

Učitelství x Matematika pro informační technologie

Ahoj,

za pár týdnů mě čeká maturita a pořád se rozhoduju, který obor studovat na VŠ. Matematika mě vždycky bavila, takže mi bylo jasné, že chci studovat "něco s matematikou". Myslím si, že MatFyz bude pro mě ta správná škola, mezi takové "divné" lidi podle mě dobře zapadnu :). Chvilku jsem uvažovala i o FJFI, ale tam mě odradila ta fyzika, kterou úplně nemusím. Nechci na obecnou matematiku, chtěla bych spíše něco se zaměřením na informatiku, protože to je obor, co má podle mě budoucnost (a taky je prý sháňka po ženách v IT). Z programování zatím umím opravdu jenom základy, ale po maturitě se toho chci naučit víc, hlavu na to prý mám. A co jsem zjišťovala, tak se všechno učí od začátku.

Nejspíš bych chtěla v budoucnu i učit, ale nejsem si jistá, jestli celý život. Navíc se mi opravdu nelíbí státní školství u nás, takže pokud bych šla učit, tak bych raději zamířila do některé z alternativních škol, kde se učí "jinak".

Podala jsem si přihlášky na MFF UK na obory Matematika a Informatika se zaměřením na vzdělávání a Matematika pro informační technologie (s tím, že dále bych si vybrala zaměření na informační bezpečnost), který se mi také zalíbil.

Moje otázka tedy zní: Je lepší jít studovat učitelství (s tím, že s titulem s MatFyzu a zaměřením matematika + informatika bych se snad mohla docela bez problémů uplatnit i v IT) nebo studovat odborný obor (s tím, že pedagogické minimum bych si případně dodělala potom, na některých soukromých školách ho ani nevyžadují)?

Byla bych ráda, kdyby se se mnou podělil o názor někdo ze studentů/absolventů jednoho z těchto oborů, ale klidně i ostatní, každá rada vítána. Prohledávala jsem zdejší fórum, našla jsem mnoho vláken o výběru VŠ, ale nikde jsem nenašla mnoho informací o oborech, mezi kterými se rozhoduju.

Předem děkuji za všechny rady.

#2 09. 03. 2018 18:40

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Učitelství x Matematika pro informační technologie

No a jak se pozná, že je něco "lepší" než to druhé ?

Kdyby jeden z oborů byl opravdu ve všech ohledech lepší než ten druhý, tak by asi ten druhý obor nestudoval nikdo, né ?

Můj osobní názor je, že pokud bych se chtěl živit informatikou (programováním) šel bych studovat informatiku, a né matematiku. Ale přijde mi divné, že se tím chceš živit a přitom jsi o to dosud nezavadila, většina lidí co znám a šli studovat informatiku byly s počítačem (a překladačem) docela kamarádi dávno před tím, než se hlásili na univerzitu.

Učit můžeš jít vždycky, za učitelský plat, to asi není problém.

A pokud budeš studovat seriózní školu, kde tě dokáží přinutit k nějaké vlastní aktivitě, tak na detailech toho už zase tolik nezáleží, člověk stejně většinou nakonec dělá něco jiného, než co přesně studoval.

#3 16. 03. 2018 21:29

LukasM
Reputace:   193 

↑ kanana:
Vystudoval jsem FJFI, učitelství jsem si dodělal kombinovaně na MFF, chvíli učil a teď pracuju jako programátor. Navíc spíš tak pro radost teď vedu takový minikroužek programování v C++ (pokud jsi z Prahy, napiš a někdy se stav). Každopádně ale trochu tuším, o čem by to mohlo být. Mé postřehy:

Z příspěvku je jasné, že moc nevíš, co chceš. Z toho bych vycházel a vybral to nejobecnější. Já jsem rád, že jsem studoval fyziku na FJFI a teprve později učitelství na MFF. Nevím, jestli je to případ i těch tvých oborů, ale učitelství obecně bývá méně náročnější, než příslušný odborný obor. Neříkám, že je to nutně špatně, ani že učitelství je flákárna. Mně ale cesta přes ten náročnější obor přišla užitečnější. A v tomto případě bych to asi i doporučil, protože ta představa, že ten samotný titul z učitelství informatiky někoho nějak extra dojme mi nepřijde správná. Byť je pravda, že lidí schopných dělat cokoli hodně ubývá, a šanci tak dostávají i ti méně schopní (popravdě, kdyby to tak nebylo, možná bych ani já neprogramoval). Ale to že má někdo titul (byť z MFF) pořád ještě není záruka, že je schopný něco dělat. Nečekej, že prostě nastoupíš na školu a po pěti letech vypadneš jako programátorka. Tak to nebude.

Pokud jde o tvé nadšení pracovat v IT, napadá mně totéž, co uvedl MichalAld. Zpravidla se lidi nejdříve zajímají a pak to jdou studovat, protože tuší o co jde a ví, že to chtějí dělat. Ale ani tady nebudu tvrdit, že to je jediná správná cesta. Každopádně bych neřešil ptákoviny o tom, že v IT je sháňka po ženách. Také jsem ten článek zachytil a myslím, že je to jen PR jisté skupiny feministek, které dělají právě rychlokurzy programování pro ženy, aby to natřely těm ohavným mužům, kteří je z IT vytlačují. Co já mohu soudit, po lidech v IT sháňka opravdu je, ale co kde mají (nebo naopak nemají) je každému ukradené. Především je sháňka po lidech, kteří danou práci jsou schopní dělat - a ano, programátorů je víc než programátorek. Ale když si vzpomenu na svou pedagogickou kariéru a všelijaké "mně matika prostě nejde, já jsem holka, už mi dejte pokoj", nejsem si úplně jistý, jak to s tou diskriminací žen je. Ale to je jedno.

Něco podobného bych asi uměl napsat i o těch alternativních školách, kde se učí "jinak". Naprosto správně je to slovo v uvozovkách, někdy mám totiž dojem, že hlavní skutečně je, aby tam bylo všechno "jinak". To je jedno jak, ale prostě jinak. A mnohdy to podle toho také vypadá. Tím se v žádném případě nezastávám státního školství, problémů je tam hodně, nicméně nejen já jsem díky němu dostal celkem slušné vzdělání. A ta bezbřehá adorace každé pitomosti jenom proto, že je alternativní, mi dost leze krkem.

#4 17. 03. 2018 11:14

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

kanana napsal(a):

a taky je prý sháňka po ženách v IT

Když už to kolega zmínil - tohle je podle mě takový typický příklad Argumentačního klamu. Ona je ve skutečnosti sháňka po všech lidech co tomu rozumějí, tedy je sháňka po mužích i po ženách v IT. To samozřejmě není v rozporu s tvrzením, že je sháňka (i) po ženách v IT, jenže věta samotná, pěkně vytržená z kontextu (a s vynechaným tím "i") už působí docela jinak a vyvolává dojem, že je sháňka (speciálně) po ženách v IT, což nejspíš vůbec není pravda.

Zápatí