Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřebovala bych radu týkající se následující úlohy. V rovnostranném trojúhelníku ABC o straně délky 6 cm je vyznačena lomená čára ABLNKMC. Body K, L, M, N dělí strany trojúhelníku na třetiny. Omlouvám se, že nepřikládám obrázek, ale přesahuje maximální možnou velikost.
Napadlo mě představit si trojúhelník KLN, kde by úsečka KL byla dlouhá 2 cm, pak mě napadlo, že by LN mohla být 4 cm - kdyby byla o třetinu menší než AB, ale nemám k tomu žádný výpočet, pokud zde lze vůbec udělat a KL bych dopocitala pomocí Pythagorovy věty, kde by byla KN přepona. Je to správný postup? Jiný postup mě už nenapadá.
Klaire napsal(a):
... pak mě napadlo, že by LN mohla být 4 cm - kdyby byla o třetinu menší než AB, ale nemám k tomu žádný výpočet ....
Trojúhelník LNC je rovnostranný ---> LN = NC = 4 cm.
Délky úseček BL, LK možno spočítat pomocí kosínové věty.
↑ gadgetka:
Zdravím,
a co myslíš, že je vzdálenost dvou bodů (také P.v.)
Ahoj, ... jsem to psala zároveň s tebou, i když to časově nevypadá ... tvůj příspěvek jsem četla až po odeslání mého, byla to reakce na kosinovou větu od Jj :)