Zdravím,
myslím že můj "problém" má jistě řešení, jenže jsem už asi překombinovaný a došly mi nápady.
Vytvářím program pro mikroprocesor a s čím potřebuji konkrétně pomoci...
Mám dvě známe číslené řady, tedy řekněmě 2 pole hodnot, obě řady jsou rostoucí a dá se říct, že linearně, jen každá nabývá jiných hodnot.
Konkrétně, obě řady mají 127 hodnot. První pole nabývá hodnot 0,1,2,3,4,5....,127. A druhé 18,19,21,25...,55. Takže se některá čísla i opakují. A já potřebuji vědět způsob, jak zjistím nějaký vztah mezi nimi, vzorec nebo koeficient nebo něco. Jak z hodnoty z prvního pole zjistím odpovidající hodnotu z druhého (stačí i přibližně). Zkoušel jsem korelaci, regresi, pearsonuv koeficient v excelu a vždy tam byl poměrně velký rozdíl mezi skutečnou hodnotou z 2. pole a mezi výsledkem dané funkce.
Dokázal by mi někdo poradit?
Děkuji
A máš nějakou představu o tom, jakou (jednoduchou) funkci ty hodnoty vyjadřují ?
Pokud jsou v prvním poli čísla 0, 1, 2 ... 127 tak takové pole vůbec nepotřebuješ, když je hodnota rovna indexu.
A co ty data ve druhém poli? Představují (přibližně) přímku, parabolu, exponenciálu nebo nějakou jinou funkci, kterou by je bylo možné aproximovat ? Pokud né, asi to nevyřešíš. Když máš 127 hodnot, vždy je můžeš aproximovat polynomem řádu 127 - jenže k čemu je to dobré?
Ale pokud lze data aproximovat polynomem nižšího řádu (třeba 5.) s dostatečnou přesností, tak se to dá použít.
Pokud jsou, jak říkáš, lineárně rostoucí, měly by jít aproximovat přímkou - na to je velmi jednoduchá metoda. Vše závisí na těch datech - kdyžtak sem hoď graf, a budeme chytřejší.
Problém není, že by nešlo 127 hodnot proložit spojitou funkcí, problém je, že to lze udělat nekonečně mnoha způsoby. A to co potřebuješ, tj najít "JEDNODUCHÝ" způsob, to není matematické zadání.
Na co to vlastně má být ?