Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 03. 2018 08:26

matematika96
Zelenáč
Reputace:   

Úloha na pohyb a soustavu rovnic

Přeji všem krásný den. Moje ségra dostala úkol z matematiky a neví si s ním rady. Chtěl jsem ji pomoc, ale jsem na tom dost podobně. Tu část A jsme vyřešili v pořádku. Část B nevíme. Mohl by nám prosím někdo poradit? Moc děkuji.

PS: téma, dokonce se stejnou úlohou jsem zde viděl, bylo uzamčeno jako vyřešené, ale žádné řešení tam nebylo.

Výletní okružní autobusy jezdí v rekreační oblasti v intervalech 12 minut průměrnou rychlostí 30 km/h. Turista jde po silnici rychlostí 5 km/h.

A) V jakých intervalech potkává turista autobusy, které jedou ve směru proti němu?

B) V jakých intervalech míjejí turistu autobusy, které mají stejný směr jako on?

Napovíme: V okamžiku, kdy turista míjí jeden autobus, je další jedoucí autobus od turisty vzdálen 6 km. Proč?

• (téma jako vyřešené označil(a) zdenek1)

#2 25. 03. 2018 09:33 — Editoval misaH (25. 03. 2018 09:33)

misaH

Re: Úloha na pohyb a soustavu rovnic

↑ matematika96:

Tak tých 6 km je snáď jasných...

Nakresli si to.

Nech autobus od štartu dobehne chodca za čas t. Aj chodec sa potom  od štartu autobusu  pohybuje v smere jazdy autobusu počas času t (hodín alebo minút). Rozdiel ich dráh je 6 km...

(Ak sa teda nemýlim.  :-)  )

#3 25. 03. 2018 10:24

matematika96
Zelenáč
Reputace:   

↑ misaH: Jasný! Máte pravdu. Tohle mi vůbec nedošlo. Děkuji moc. Pěkný den.

#4 25. 03. 2018 10:25

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Není to úplně triviální, v podstatě je to odvození Dopplerova jevu (a už jen proto, že to má i vlastní název, to nebude úplně triviální).

Začneme v situaci, kdy turistu zrovna míjí jeden z autobusů. Kdyby turista stál, bude ho další autobus míjet přesně za 12 minut. Jenže turista za těch 12 minut urazí nějakou vzdálenost (naproti autobusu), takže se s ním potká o něco dříve. Označíme si ten čas, kdy se potká s druhým autobusem jako Td, zatímco původní čas, v situaci, kdy by turista stál, označíme jako T a to je těch 12 minut.

No a mělo by platit, že (píši tam přímo ty hodnoty, protože se mi teď nechce pro každou z nich vymýšlet písmeno)

S-chodce  + S-autobusu  = T * 30km/h

Td * 5km/h + Td * 30km/h = T * 30km/h

Td = 12minut *  30km/h / (30 + 5 ) km/h

Matematikové nad takovýmto zápisem asi zůstanou stát...ale výsledek je správný. Dokonce i bez převádění času na hodiny. Do finálního řešení by se to ale udělat mělo, i ty písmenka, i ten převod času - protože takto to vypadá blbě.

Druhá situace se liší jen v tom, že chodec a autobus jdou stejným směrem, takže místo znaménka + tam bude znaménko -. A výsledek tedy bude

Td = 12minut *  30km/h / (30 - 5 ) km/h

Platí to i pro jiné rychlosti, než těch 30 a 5 km/h, měl bych ale asi podotknout, že to platí jen pro malé rychlosti - mnohem menší, než je rychlost světla. Pro velké rychlosti (srovnatelné s rychlostí světla) už to takto jednoduše nefunguje.

Akorát moc nechápu, k čemu je nám ta nápověda.

#5 25. 03. 2018 10:30

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

PS (aneb věci nesouvisející s příkladem):

1) v poslední době je koukám hrozný hit mít ve všech příkladech na pohyb, že se něco pohybuje PRŮMĚRNOU rychlostí - ale přitom výpočet se dělá tak, jako by se to pohybovalo KONSTANTNÍ rychlostí.

2) a vůbec mi některé ty příklady pro základní školu přijdou docela sofistikované, když to srovnám třeba s tím, co se dělá u příjmaček na FIT VUT (viz sousední vlákna) - zřejmě nám tu roste nová generace matematiků...

#6 02. 04. 2018 10:48

Romir
Zelenáč
Škola: MFF UK
Pozice: učitel
Reputace:   

↑ matematika96:

Myslím, že to není zas tak složité, jde to vyřešit úvahou a posléze dělením.

1) Autobusy jezdí rychlostí 30 km/h a mají interval 12 minut, což je jedna pětina hodiny. To znamená, že za těch 12 minut ujednou pětinu z 30 km, tedy 6km. Autobusy tedy jsou od sebe vzdáleny v pravidelných šestikilometrových rozestupech. (K tomu je tam ta nápověda :).)
2) Teď si spočteme, jak často potká chodec protijedoucí autobusy. Ty jsou od sebe vzdáleny 6km, jednou třicítkou a chodec jim jde naproti rychlostí 5km/h. Součet těchto rychlostí je 35 km/h. Jde tedy o to, za jak dlouho se urazí 6km rychlostí 35 km/h.
3) Podobně pro autobusy jedoucí souběžně: chodec se jim vzdaluje rychlostí 5km/h, takže ony se relativně vůči němu přibližují jen rychlostí 25 km/h. Jde tedy o to, za jak dlouho se urazí 6km rychlostí 25 km/h.

Dělení t=s/v už sestra asi zvládne. :) Celá úloha je o tom, že když se pohybují dva objekty proti sobě, jejich rychlost se sčítá atd. Tedy pokud se nepohybují tak rychle, že je potřeba teorie relativity. :)

#7 02. 04. 2018 14:33 — Editoval misaH (02. 04. 2018 14:33)

misaH

↑ Romir:

Ahoj.

Úloha je dávno vyriešená, stačilo si pozrieť posty.

Zadávateľ oznámil, že chápe...

A bolo to pred týždňom, ak nie dávnejšie.

Zápatí