Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
potřebovala bych poradit s touto úlohou:
Je dána krychle ABCDEFGH. Určete všechny roviny, které procházejí bodem H a dalšími dvěma vrcholy krychle a jsou s rovinou ABC různoběžné.
Co je mi jasné, že jsou to roviny HDA, HCB, HDC, HDB a HAB. Chápu také, že je to ještě rovina HCA (určena v krychli právě třemi body s průsečnicí AC.
Co mi ale není jasné, že podle výsledků jsou to i roviny HAF a HCF. Nejsem na tom s prostorovu představivostí valně, ale mám pocit, že mají obě roviny jen společný bod (což z definice různoběžných přímek by měly mít společnou přímku).
Mohl by mi to prosím někdo osvětlit, navést, jak to v krychli vypadá, proč jsou tyto roviny různoběžné, nebo cokoli?
Děkuji moc
↑ minion:
Dve roviny ve 3D jsou bud totozne, rovnobezne ruzne - kdy nemaji spolecny zadny bod, nebo ruznobezne a jejich prunikem je primka. Prunikem rovin HAF a ABC je tedy primka prochazejici bodem A a rovnobezna s primkou HF ;-)
Roviny nemůžou mít společný jen bod, jak by to asi vypadalo ?
Já bych doporučoval si někde sehnat něco, co krychli trochu připomíná (krabici od cukroví, mobilní telefon (na tom jsem to zkoušel já)), popsat si rohy a najít si ty roviny fyzicky. Pak to bude všechno jasné.
nemyslím si, že příliš záleží na tom, jeslti je to krychle nebo hranol.
Podle mě je jediná rovina, co je rovnoběžná se stěnou ABDC ta druhá stěna krychle, EFGH. Všechny ostatní, co se ti podaří stvořit, budou různoběžné.
↑ laszky: Takova primka uz ale neni soucasti krychle. Takze se nemam omezovat jen na prostor krychle?
Mozna blbej dotaz, pardon, ale stereometrii vidim po 3 letech zas poprve, a nevim, jestli muzu takhle uvazovt :-)
↑ MichalAld: Jo, to vim prave, ze jeden bod nejde, ale jinak to tam nevidim :-)
↑ MichalAld: Ne, to jsem radsi ani psat nemela, omezovala jsem se na prostor krychle, ale vim, ze to z definice neni mozne.
Stránky: 1