Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 05. 2009 20:51

Okaz
Reputace:   

Turingův stroj

Takže jsem tu zpět, prvně bych chtěl poděkovat všem, co mě minulej rok dotáhli k úspěšným absolvování zkoušky z matiky, speciální dík patří Jeleně, která se mnou měla svatou trpělivost a když už všichni odpadli, tak mi to dopodrobna dovysvětlila, takže ještě jednou díky!

No on si na to stejně asi nikdo nepamatuje, ale to je fuk, stejně díky.

A teď k aktuálnímu problému, jedná se v podstatě o vytvoření turingova stroje na hammingovu vzdálenost n=4.

Nejdřív bych asi chtěl tak nějak navést jak to udělat, co by to mělo dělat, aby to umělo tu Hamm. vzdálenost a kdyby to jó nešlo, jakože to asi nepůjde, tak že by mi to někdo pomohl přímo sestrojit třeba.  Díky moc, aspoň za nějaký pomocný reakce.

#2 19. 05. 2009 21:03

xxsawer
Reputace:   

Re: Turingův stroj

↑ Okaz:

Co to znamena Turinguv stroj na hammingovu vzdalenost n = 4????
Turinguv stroj (TS) je matematickej model pocitace, muzes teda sestavit neco jako program, ktery ten TS bude pak vykonavat...z toho co si napsal mi ale neni jasny co by to melo delat :)
Hammingova vzdalenost je myslim nejmensi pocet ruznych bitu ve dvouch kodovych slovech... hlavne to s tim vubec nesouvisi...to je jako bys napsal neco jako vytvorte TS na ctverec o hrane 4...
Takze jaky je presny zadani?:)

#3 19. 05. 2009 21:30

Okaz
Reputace:   

No je to tak jak píšeš, hamminogva vzdáleonst by mělo být číslo kolik je ve dvou slovech nad sebou dvojic bitu, ktery jsou rozdilny. To sem asi nevysvětlil moc pěkně, ale ty asi víš co to je, prostě v= 0000 a w=1010 a vzdalenost bude 2 jestli se nemylim.

No a k zadani fakt netušim, co bych měl doplnit, jen tohle mi bylo řečeno a já si to zapasal a právě nevim, co s tim, jestli se třeba v tom turing. stroji dá udělat, že ty slova tam budou v řadě a třeba bude jedno číslo z jednoho slova, pak druhý z druhýho a ten turing to bude porovnávat a někam zapisovat, když tam přijdou 1 a 0 nebo tak nějak, fakt netušim. Se v tom nemůžu vyznat a zjistit co se po mě vlastně chce

#4 19. 05. 2009 21:39

xxsawer
Reputace:   

↑ Okaz:
Heh a co treba zajit nejdriv na konzultaci a zeptat se co mas vlastne delat? :)
To je jakobys zacal psat nejakej program a na konci bys zjistil, ze si mel delat vlastne neco jinyho :))

#5 19. 05. 2009 22:11

Okaz
Reputace:   

No konzultace jsou mi k nicemu, to je samy mlzeni atd, abych na to prisel sam, ale jeste me napado, ze sme delali graficky zobrazeni ty hamm vzadelnosti, kde se do nejakyho ctverce vepisovalo postupne ke hranam 000 100 001 atd, nevim presne jak to jde po sobe a to by mozna mohlo byt ono nebo ne? a vlastne hned potom rek tohle zadani. Jestli to ma teda nejakou presnou posloupnost ty hrany, ze by ten stroj nejdiv psal 000 pak 100 atd nebo respektive cet, nebim presne co dela

#6 19. 05. 2009 22:21

xxsawer
Reputace:   

↑ Okaz:
lol

chlape ty vubec nevis ktera bije a proto nechces jit na tu konzultaci, priznej to :)
Ta krychle o ktery mluvis je jenom graficky znazorneni ty hammingovy vzdalenosti a nema to s timhle nic spolecnyho.
Moje doporuceni:
1) zacni neco delat, bez toho to nepude ;)
2) nauc se neco o TS a kodovani pac cely bych to tady za tebe stejne nedelal...
3) zjisti co mas vlastne vubec delat

#7 19. 05. 2009 22:41

Okaz
Reputace:   

Tak zaprve na konzultaci už nemam čas, ta je v patek a já to potřebuju ve čtvrtek a za druhy je to tak jak sem řikal, prostě mlžení, nic konkrétního atd., moc dobře to znám

No a co sem asi psal? Že to je graficky znázorněni, umim to co sme dělali, ne že neumim vůbec nic a jen sem zkoušel něco vymyslet, když ty taky nevíš, co s tim. Zadání prostě je jaký je a jiný nebude.

Nicméně evidentně si s tim tady nikdo moc neví rady, tak bych spíš poprosil, jestli by mi někdo sem nenadhodil nějakej mírně složitější příklad na turingův stroj  a s tim samozřejmě nějaký navedení jak na to, neni nutností, abych dělal přímo to co sem psal předtim, byl to jen jeho návrh

#8 19. 05. 2009 22:58

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ Okaz:Kolega se možná vyjádřil trochu drsně, ale toto je jeden z případů, kdy by se vážně vyplatilo na konzultaci jít. Můžeme se pouze dohadovat, jak bylo zadání myšleno. Ale nadhodím jednu interpretaci: navrhněte jednopáskový turingův stroj nad vstupní abecedou {0,1,#}, který akceptuje právě slova ve tvaru v#w, kde Hammingova vzdálenost slov v,w je rovna 4.

Zatím dám pouze hint: stroj ověří, že slovo obsahuje právě 1 znak #. Pak bude po znaku porovnávat začátky slov v a w, důležitých stavů v něm bude 5. První odpovídá tomu, že vzdálenost zatím načtených slov je 0, další, že vzdálenost je 2, další 3, pak 4 a další "5 nebo víc" -- ten už je zamítající. Zkus někde ve skriptech pohledat turingův stroj na porovnávání řetězců, tedy akceptující slova tvaru v#v.

PS: Jsem na tom teď mizerně s časem, takže se nebudu zlobit, když diskusi někdo převezme a já ji budu jen moderovat ;)

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#9 19. 05. 2009 23:10 — Editoval Okaz (19. 05. 2009 23:26)

Okaz
Reputace:   

No to už vypadá zajímavě a pravděpodobně to tak bude, sice skripta nemáme nebo respektive ano, ale jsou nesehnatelný, ale zkusim pohledat na netu, ale takhle složitý příklady sme na cvičeních teda nedělali, tak s tim asi budu mít trošku problémy

No kdyby někdo věděl, kde se to da vyhledat, tak tim nepohrdnu, mě se to nějak nedaří najít

#10 19. 05. 2009 23:36

xxsawer
Reputace:   

↑ Okaz:

Tak ted si me rozesmal :))
Ty totiz vubec nevis vo co go a nevymlouvej se, ze na konzultaci se mlzi to je kravina, konzultace je hlavne od toho aby se tam resily problemy s projektama...Uz vidim jak tam prijdes a zeptas se co je vlastne za zadani a on zacne mlzit nebo ti dokonce rekne nejaky jiny...lol
To co ti dal za zadani Kondr je absolutne nejjednodussi co muze byt takze jestli vis co to TS je to mas za par hodin max i kdyby ses to musel teprv ucit. Chtel sem sem napsat zadani abys udelal dvoupaskovej TS kde na jedny pasce bude vstup a na druhou budes generovat zakodovanej vystup (treba HK(7,3) nebo nejakej jinej kod co se ti bude libit)
Muzes sem prosim te napsat co jednodusiho ste resili na cvicenich???
Muj posledni help co ti dam je tohle:

http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=7889

Popsal sem tam trochu ten TS a je tam i nejakej jednoduchej priklad co ten clovek chtel udelat

#11 20. 05. 2009 00:54 — Editoval Okaz (20. 05. 2009 00:55)

Okaz
Reputace:   

Hele je mi jasný, že ses velkej profík, z matiky všechno víš a všechno znáš, ale určitě nevíš jiný věci a já bych s tebou takhle posměvačsky nejednal, prostě bych vysvětlil dopodrobna co a jak a ještě bych byl rád, že můžu někomu pomoct v něčem, co zřeba neni úplně běžný umět a já to umim a nechoval bych se, že já sem borec protože to vim a ty ses malej blbeček, co se tu vymlouvá, fakt nevim k čemu mi je, když mi napíšeš nauč se to sám odněkud a pak přijď nebo ty nevíš o co jde haha. Já tu žádám o radu, protože prostě nevim, jak na to, nemůžu na to přijít, i když sem si pročet, co sme dělali ve škole a prostě nejsem žádnej skvělej matematik a za každou radu jsem fakt vždycky neskutečně vděčnej, protože vim, že to tu lidi dělaj jen z dobrý vůle a úplně v pohodě by se na mě mohli vykašlat a jít si dělat zajímavější věci. Já třeba ostatním, v oboru, ve kterým se vyznám, vždycky rád a bez blbejch povýšenejch poznámek poradim, ale ty máš asi rád, když víš něco co jinej ne a můžeš si tu honit triko, tohle fakt nechápu.

A na cvičeních sme řešili prostě lehčí věci, kde to jen posouval a zapisovalo nebo nechavalo a bylo to něco jako turingův stroj přijímající binární číslo dělitelné 4-mi. Spíš sem teda chápal jak se k výsledku došlo, než že bych to sám na místě hned vymyslel, jak se to zadalo a nakonec mi to bylo naprosto jasný, třeba je tohle taky lehoučký, ale prostě mi nedojde jak na to, strašně se ti omlouvám, že sem tak blbej a nechápavej, ale nemůžu za to, fakt se snažim tomu porozumět.

Víš já si cenim na Kondrovi, že i když je evidentně vytíženej a pravděpodobně matematickej profík, tak je hrozně ochotnej a snaží se mi, jakožto matematickýmu trotlovi, poradit a navest me.

A s těma konzultacema to je prostě tak jak sem řek a hlavně mi tu nevnucuj nějaký svoje teorie a navíc sem psal, že konzultace jsou v pátek a já bych to rád měl/potřeboval mít hotový už ve čtvrtek

Zápatí