Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pokud mas mozne odpovedi na vyber, zkus postupne nektere z nich vyloucit a teprve pak se zabyvat temi, ktere vyloucit nesly... Predpokladej napr. ze a) A je muz a zkoumej, jestli by mohl rici to tvrzeni, apod. ;-)
↑ laszky:
Prosím mohl by jsi vypsat jak ověřit třeba jen to a,b. Já si to nedovedu představit na co se vždycky v té tabulce dívat, hrozně se mi to celý plete. Už jen ten výrok A: Jsme na ostrově Wu nebo jsme stejného pohlaví, mi přijde zmateně napsaný kvůli té spojce "nebo". Znamená to aby A mluvilo pravdu tak stačí aby byl pravdivý jen jeden z výroků? Buď výrok "Jsme na ostrově Wu" nebo výrok "jsme stejného pohlaví" ?
↑ matotazka:
Ano, je to tak, jak rikas ;-) Tak treba ta moznost a) Kdyby byla osoba A muz z ostrova Wu, pak musi lhat. To znamena, ze nemuze rict "Jsme na ostrove Wu nebo...", protoze uz to prvni by byla pravda, takze cely vyrok by byl pravda. Kdyby byla osoba A muz z ostrova Yo, potom mluvi vzdy pravdu a vyrok "Jsme na ostrove Wu nebo jsme stejneho pohlavi" by byl pravdivy jedine pokud by A i B byli stejneho pohlavi. To znamena, ze B by byl rovnez muz z ostrova Yo. Takze by musel taky mluvit pravdu. Ale pokud je vyrok muze A pravdivy, tak B pravdu nemluvi. Celkove tedy ziskavas, ze A nemuze byt muz. (Navic si tak muzes vsimnout, ze A i B nemuzou oba dva mluvit pravdu zaroven, takze to nemuzou byt zeny na ostrove Wu.) A tak dale...
↑ matotazka:
Hele, ono je to strašně jednoduché.
Pokud B mluví pravdu, tak A lže a naopak, pokud B lže, tak A mluví pravdu.
To znamená, že zcela jistě NEJSOU STEJNÉHO POHLAVÍ.
A dále, pokud jsou na Wu, A mluví pravdu, takže je žena a B je muž.
Pokud jsou na Yo, A lže, takže je žena a B je muž.
A to je celé