Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 05. 2009 20:51

mafian89
Zelenáč
Reputace:   

Vzájemná poloha přímky a kuželosečky

Do elipsy$9x^2 + 16y^2 = 144$je vepsán obdélník, jehož dvě protější strany procházejí ohnisky elipsy kolmo k hlavní ose. Vypočtěte obsah tohoto obdélníku. Poradí mi někdo? Je mi jasný, že tu rovnici musím stáhnout na středový tvar. Od tama vyčtu a, b a vypočtu e. Ale dál nevím, nemůžu s tím hnout. Napadlo mě ještě vést přímky těma ohniskama a vypočítat průsečíky, ale to už fakt nevím. Díky za každou radu.

#2 19. 05. 2009 21:04

marnes

Re: Vzájemná poloha přímky a kuželosečky

↑ mafian89:Musíš získat souřadnice vrcholů obdélníka. Buďjak jsi psala - přímky proch ohnisky kolmé k ose, nebo když zjistíš souřadnice ohniska, tak dopočítat souřadnici na elipse ( podle typu elipsy- když bude hl osa osa x, tak x dosadím do rovnice a dopočítám y - ohnisko a průsečík budou mít stejnou x ovou souřadnici a naopak). Když budeš mít souřadnice, tak vzdálenost bodů jsou rozměry obdélníka

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 19. 05. 2009 21:10

mafian89
Zelenáč
Reputace:   

Re: Vzájemná poloha přímky a kuželosečky

↑ marnes:jj, ty souřadnice ohniska mě taky teďka napadly, pak už je to je tupé dosazení. Díkec... Akorát jsem na to došel;)

Zápatí