Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 04. 2018 15:59

lukas.asdff
Zelenáč
Škola: FEL ZČU
Pozice: student
Reputace:   

Formalizace důkazu v lineární algebře

Ahoj, mám menší problém s formalizací důkazu:

Příklad - Nechť A,B jsou matice z T(n,n), potom matice A,B jsou obě regulární právě tehdy, když matice AB a BA jsou obě regulární. Dokažte.

Postupoval jsem tedy takto:
(všechny matice uvažujeme v horním schodovitém tvaru)
Regulární matici definujeme jako takovou, která má nenulový determinant.
Determinant A = a11*a22*a33*...*ann   -> determinant je vynásobením všech prvků hlavní diagonály. čísla jsou indexy.

Podle definice maticového násobení tedy ((AB)nn := (sum from l=1 to n; Anl*Bln))  n a l jsou indexy.
Takže i pro matici AB i BA musí platit, že pokud by A nebo B nebyly regulární (tj neměly nulu v hlavní diagonále), po vynásobení můžou vzniknout v hlavní diagonále nuly, tj determinant matice AB nebo BA by v sobě měl nulu
det AB = ab11*ab22*ab33*...*0*...*abnn   -> kvůli čemuž by samotný determinant byl nulový a matice by nebyla regulární.

Pokud jsem někde udělal chybu, prosím, opravte mne. Pokud ne, jak by šel takovýto důkaz formalizovat?
Předem díky za odpovědi :)

#2 12. 04. 2018 23:20 — Editoval vanok (12. 04. 2018 23:21)

vanok
Reputace:   742 

Re: Formalizace důkazu v lineární algebře

↑ lukas.asdff:
Ahoj v lin. algebre sa da v konecnych dim skoro vsetko dokazat vdaka Gauss-ovemu algoritmu. 
Tu mas na tvoje cvicenie inu cestu, ak ovladas dobre vlasnosti determinantov.
Ako si spravne poznamenal : matica typu n, n je regularna ak je jej det. je nenulovy.
A toto staci na rychly dokaz tvojho cvicenia.
Ze to vies urobit!!!

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

Zápatí