Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ak vies nast aj angl. knihy; Mohol by si zacat z citanim knihy Naïve set theory od Paul Halmos.
To by si ziskal dobre zaklady.
vanok napsal(a):
a) co pises, zda sa ze su to najcastejsie dane charakterizacie konecnych mnozin.
( a treba vediet dokazat ich ekvivalenciu)
b) to nie je pravda. Tie mnoziny su nekonecne
c) co volas zakladna cisiel a mnozina?
Dobru noc. Ja idem spat
dobrú noc a príjemný deň, až to otvoríš :)
asi som sa vyjadril veľmi nejasne, takže:
Formulácia a) výroku pôsobí, že je platný napr. pre N,Z,R..., zatiaľ či formulácia c) výroku vylučuje, aby N,Z,R... boli konečné. Aneb vezmi akékoľvek reálne číslo r, o ktorom prehlásiť že je najväčšie možné, pripočítaj 1 a máš väčšie.
a to ma mätie.
↑ Peter_CSR: V prvom rade - ak si na strednej skole, uplne ti staci intuitivne chapanie toho, co je konecna a co nekonecna mnozina.
Ale samozrejme mozes o pojme konecnosti mnoziny uvazovat aj doslednejsie. Pokial ide o uvedene formulacie:
a)Množina je konečná, pokud ji nelze vzájemně jednoznačně zobrazit na nějakou její vlastní podmnožinu.
Ano, toto je v poriadku.
b)Množina je konečná, pokud ji lze vzájemně jednoznačně zobrazit na některé přirozené číslo.
Toto sa mi akosi nezda. Ak sa to mysli tak, ze
je konecna, ak existuje bijekcia medzi
a
, kde
, tak to by bola skor definicia jednoprvkovej mnoziny. Zrejme tam malo byt, ze existuje bijekcia medzi
a
, kde
. Toto je asi najblizsie beznemu intuitivnemu chapaniu konecnej mnoziny.
c)Množina je konečná, pokud každá neprázdná podmnožina potenční množiny má alespoň jeden maximální prvek vzhledem k uspořádání „být podmnožinou“.
Aj to je v poriadku.
↑ vlado_bb:
mas pravdu, necham to tak a vraciam sa k Jarnickovi, pretoze to, co tu robim je uz viac filozofia nez matematika. S kazdou vasou dalsou oidpovedou mi vzrastaju aspon 3 dalsie otazky a ja len dochadzam k zaveru ze neviem ktora bije.
sorry.
Ahoj,
Co sa tyka pojmu nekonecno pozri
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Infinity
A tiez zaujimave citanie o nekonecnom Hilbertovom hotely
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hilbert … rand_Hotel
Ze je to az zabavne!!!