Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Preji pekny den,
nenapada prosim nekoho, kdo treba zrovna cerstve prosel kurzem numerickych metod, jak co nejsikovneji prevest na schodovity tvar matici, ktera ma cca 60 tisic radku a sloupcu? Nakonec by z toho mel byt program ve Fortranu.
Diky za jakekoliv odkazy, kdyz se to bralo ve skole tak jsem asi byl nemocny :)
↑ kaja(z_hajovny):
no matlab by to určitě zvládnul pokud by to stačílo?
↑ jendula11:
Mate s tak velkyma maticema nekdo zkusenosti? Matice neni nijak ridka ani pasova ani nic takoveho. Jak je to s casem vypoctu a s presnosti? (budou to data z nejakeho druzicoveho mereni)
↑ kaja(z_hajovny):
No zkušenosti, největší matice se kterou jsem pracoval v matlabu byla 30*30 ale myslím že by to mělo běžet, tedy nevím proč byto nemělo jít
jendula11 napsal(a):
↑ kaja(z_hajovny):
no matlab by to určitě zvládnul pokud by to stačílo?
Tak tohle mi prijde hodne naivni.
Min naivni a mozna preci jen realistictejisi nez jendula11 mi prijde tato uvaha.
Dostat nuly do j-teho sloupce tak, ze v nem vyberu prvek blizky medianu ci prumeru a pomoci toho radku "odstranovat" - tim se alespon pravdepodobne vyhnu castemu deleni malych cisel a podobnym problematickym operacim. Najit prumer je linearni cas, se znalosti prumeru najit neco jemu blizke je opet lienarni cas vuci radu matice. Pricist k-nasobek jednoho radku k l-nasobku jineho radku je 3*rad_matice=3r float-operaci.
Celkem tedy [2r + (r-1) * 3r] flop a mam nuly v jednom sloupci. Na malych maticich nezalezi, takze uvazme treba
,
coz je pri predpokladu 500 Mflops (vicemene jedno dnesni standardni PC) cca 120 hodin vypocetniho casu.
Operace na jednom prvku matice je
,
coz se od hledaneho lisi o . Nemohu tedy rict vice nez se relativni chyba se jednim krokem zvysi ctyrikrat.
Takovychto operaci delam s prvkem matice az 60000, tedy jsem nekde na max. sesti radech v decimalnim zapise, ktere ztracim v presnosti. Pri uziti IEEE 754 64bit float cisla mam vysledek s predpokladanou presnosti 1e-9 pro kazdy prvek matice. Na vstupu je kazdy prvek matice s presnosti 2.22e-16.
Stránky: 1