Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 05. 2009 20:42

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

prevod na schodovity tvar - obrovska matice

Preji pekny den,

nenapada prosim nekoho, kdo treba zrovna cerstve prosel kurzem numerickych metod, jak co nejsikovneji prevest na schodovity tvar matici, ktera ma cca 60 tisic radku a sloupcu? Nakonec by z toho mel byt program ve Fortranu.

Diky za jakekoliv odkazy, kdyz se to bralo ve skole tak jsem asi byl nemocny :)

#2 19. 05. 2009 20:45

jendula11
Reputace:   

Re: prevod na schodovity tvar - obrovska matice

↑ kaja(z_hajovny):
no matlab by to určitě zvládnul pokud by to stačílo?

#3 19. 05. 2009 20:49

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

↑ jendula11:
Mate s tak velkyma maticema nekdo zkusenosti? Matice neni nijak ridka ani pasova ani nic takoveho. Jak je to s casem vypoctu a s presnosti? (budou to data z nejakeho druzicoveho mereni)

#4 19. 05. 2009 20:58

jendula11
Reputace:   

↑ kaja(z_hajovny):
No zkušenosti, největší matice se kterou jsem pracoval v matlabu byla 30*30 ale myslím že by to mělo běžet, tedy nevím proč byto nemělo jít

#5 20. 05. 2009 11:14

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

jendula11 napsal(a):

↑ kaja(z_hajovny):
no matlab by to určitě zvládnul pokud by to stačílo?

Tak tohle mi prijde hodne naivni.

Min naivni a mozna preci jen realistictejisi nez jendula11 mi prijde tato uvaha.

Dostat nuly do j-teho sloupce tak, ze v nem vyberu prvek blizky medianu ci prumeru a pomoci toho radku "odstranovat" - tim se alespon pravdepodobne vyhnu castemu deleni malych cisel a podobnym problematickym operacim. Najit prumer je linearni cas, se znalosti prumeru najit neco jemu blizke je opet lienarni cas vuci radu matice. Pricist k-nasobek jednoho radku k l-nasobku jineho radku je 3*rad_matice=3r float-operaci.

Celkem tedy [2r + (r-1) * 3r] flop a mam nuly v jednom sloupci. Na malych maticich nezalezi, takze uvazme treba
$\sum_{r=10}^{60000}\big(2r+3r(r-1)\big)$,
coz je pri predpokladu 500 Mflops (vicemene jedno dnesni standardni PC) cca 120 hodin vypocetniho casu.

Operace na jednom prvku matice je
$(a_{i1}+\epsilon_1)(a_{jk}+\epsilon_2)-(a_{j1}+\epsilon_3)(a_{ik}+\epsilon_4)$,
coz se od hledaneho $a_{i1}a_{jk}-a_{j1}a_{ik}$ lisi o $4\epsilon a_{xy}$. Nemohu tedy rict vice nez se relativni chyba se jednim krokem zvysi ctyrikrat.

Takovychto operaci delam s prvkem matice az 60000, tedy jsem nekde na max. sesti radech v decimalnim zapise, ktere ztracim v presnosti. Pri uziti IEEE 754 64bit float cisla mam vysledek s predpokladanou presnosti 1e-9 pro kazdy prvek matice. Na vstupu je kazdy prvek matice s presnosti 2.22e-16.

Zápatí