Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ jspplk:
je to tak, jak navrhujes - pokud derivujeme po x, tak "3y^2" považujeme za konstantu (představ si tam třeba nějaké číslo). je potřeba dávat pozor, že zadaná funkce je složena, nezapomenout zderivovat i vnitřní funkci:
Zkus to teď derivovat po y (za konstantu budeme považovat "2x"). OK?
Jakmile to zderivuju musim dosadit body f'(x) = (pi/8;0) a pro f'(y) = (pi/8;0)
rozumím tomu tak, že znaš hodnoty parciálních derivaci? To se mi nějak nezdá, ale možná jsem to špatně pochopila - zkus doplnit, jak vznikl tento pokyn.
souhlasim s jelenou to zadani je dost zvlastni.....jspplk problem je ze ty (respektive zadavatel) pokladas parcialni derivace rovno nejakemu vektoru, hodnota parcialni derivace je ale cislo
bud je to tedy jak pise jelena ze znas hodnoty techto derivaci, potom
, to pak ale musis resit soustavu rovnic kde polozis ty vyrazy co jsi dostal rovno tomuhle vektoru
anebo mas spocitat hodnoty parcialnich derivace v bode
pak to jak pises ty dosadis, to zadani je ale vazne nejaka vsehochut
jeste mala poznamecka: ten vypocet derivace podle y mas dobre, jen ti tam ujelo na leve strane rovnosti x misto y, davej si ale pozor na to jak pises "nejdriv to zderivuju podle x a pak podle y" to by totiz mohlo taky znamenat, a ja jsem to tak sam nejdriv chapal, ze delas druhou, smysenou parcialni derivaci nejdriv podle x a pak podle y, ty ale chces parcialni derivaci funkce podle x a parcialni derivace teze funkce podle y
Stránky: 1