Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
snažil jsem se vypočítat tento solenoid podle vzorce
ale stále mi to nevychází, očividně někde dělám chybu. Někdo zkušenost?
Předem děkuji.
Vzorec mi nějak nedává smysl, mrkni sem (ten první):
Indukčnost

Přes ten jsem to taktéž zkoušel a nic asi dělám něco špatně.

Dobře
podle vzorce http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … dasdas.png
kde
μ je permeabilita prostředí - 4pí *
N je počet závitů cívky = 1000
l je délka cívky = pí * D * N (D = prumer vodiče)
S je obsah průřezu cívky ( počítam z vodiče jako S = pí * 
A v podstatě jenom dosadím do vzorce....
Patrik Eiba napsal(a):
l je délka cívky = pí * D * N (D = prumer vodiče)
Tohle je nějaký záhadný vztah, jak jsi na něj vlastně přišel ?
Patrik Eiba napsal(a):
S je obsah průřezu cívky ( počítam z vodiče jako S = pí *
Za to r dosazuješ poloměr vodiče, nebo té cívky ?

↑ MichalAld:
No tak našel jsem na netu a už jsem ho jednou použil. Pokud znáš jiný, porad.
Do toho S dosazuju prumer(neboli polomer) vodiče. (zkoušel jsem tam dát i polomer toho soloidu a nic.) bud mám špatně délku cívky nebo už nevím.
Je to jenom dosazení do vzorce.... a pritom to děla totalní bordel.
Patrik Eiba napsal(a):
↑ MichalAld:No tak našel jsem na netu a už jsem ho jednou použil. Pokud znáš jiný, porad.
Né, vzorec na délku cívky, když víš jakým drátem je namotaná a kolik má závitů - to ti opravdu neporadím.
Pokud na to nedokážeš přijít, tak nemá vůbec smysl se zabývat tím zbytkem....
Možná by pomohlo, kdybys místo sezení u počítače si vzal kus drátu (nebo třeba i provázku) a zkusil si nějakou takovou cívku na kus tyče namotat. Pak by třeba bylo jasnější, jak je dlouhá...

Vzorec pro výpočet délky vodiče je dobře.
Jinak, je hezké, že tam vidíš minimálně dvě chyby ale já ty chyby potřebuji najít a případně to vysvětlit. Pokud sami nevíte řešení, tak je zbytečné to komentovat.
Díky
Mě to pořád připadá, že se to snažíš počítat tak, jako by se počítala jednozávitová cívka (nebo přímý vodič), kde jsou skutečně důležité parametry délka vodiče a jeho průměr.
U dlouhé válcové cívky (solenoidu) je to ale jinak...

Celou dobu to počítám dobře :) měl jsem tam malou drobnou chybu.
Do vzorce se musí dosadit délka vodiče !! a ta se vypočítá l = N * D neboli počet závitů * průměr vodiče moje chyba byla v tom, že jsem tam dával i Pí.
Podle vzorce, který si mi ty sám poslal by ti to mělo být jasné. 
Tím pádem je to vyřešeno a byly jste v pasti úplně stejně jak já :D
↑ MichalAld:A ta u teoretické cívky bez mezer a s izolací tloušťky 0 může být N*D.
Spíš by mě zajímalo co dosazuje za S, protože formulace "S je obsah průřezu cívky ( počítam z vodiče jako S = pí *
" vypadala dost podezřele:-)

delka vodiče je v tomto prípade delka civky. Spatna formulace pro S ( tam dosazuji polomer solouidu)
Je to vyrešené.
delka vodiče je v tomto prípade delka civky.
Není. Délka vodiče je délka toho namotaného drátu (
). Délka cívky je délka cívky. (
).
edison napsal(a):
[re]p564903|Spíš by mě zajímalo co dosazuje za S, protože formulace "S je obsah průřezu cívky ( počítam z vodiče jako S = pí *
" vypadala dost podezřele:-)
No, ten vzorec je odvozený z předpokladu symetrie a Gaussovy věty, a v důsledku odpovídá situaci, kdy je cívka navinuta (nekonečně) tenkým páskem, který má nějakou šířku, a nejsou tam žádné mezery mezi závity.
V tomto případě je to S plocha průřezu cívky (dutiny, nebo vnějšku, to je u nekonečně tenkého pásku jedno).
Pokud bude cívka navinutá drátem, měl by být pricipiálně tenší, než je průměr cívky - a pak je to zase skoro jedno, co se tam dosadí.
Když se vlastnosti cívky těmto podmínkám neblíží (tlustý drát, malý průměr cívky, malá délka cívky, mezery mezi závity), tak je teoreticky dost těžké odhadnout, co je lepší dosazovat.

Super :) děkuji za konečné objasnění. Výsledek mi vyšel.
↑ KennyMcCormick:
Zamysli se ovšem nad tím, jak bys postupoval v reálném světě, kdy žádný výsledek dopředu neznáš.
Zkoušet všechny vzorečky a jejich varianty tak dlouho, dokud nedostaneš výsledek, který máš předepsaný, to je úplně špatný postup.
Když mám přece nějaký vzorec, který obsahuje kupu "písmenek", musím si přece nejdřív pořádně zjistit, co ta písmenka přesně znamenají, co se tam má dosazovat.