Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim potreboval bych pomoct s par priklady ktere jsem dostal jako domaci ukol vubec si snimi nevim rady je to opakovani z 1 rocniku - Odstrediva + Dostrediva sila. ICQ: 230 674 043 , Email: FrozenNoob@seznam.cz. Pokud mozno pouzijte spis ICQ. Moc dekuji
Odkazy na ty priklady:
www.avteam.wz.cz/1.JPG
www.avteam.wz.cz/2.jPG
Lyzar o hmotnosti 50 kg jede rychlosti 12m/s pres vrchol kopce s polomerem zakriveni 20m.
a) Jak velkou tlakovou silou pusobi jeho lyze na snih v nejvyssim bode trajektorie.
b) Jak velkou rychlosti by musel jet, aby tlakova sila lyzi na snih byla nulova?
@ REMi : něktrá řešení jsou na odkazech :
(img)http://matematika.havrlant.net/forum/upload/862-auto na silnici.jpg(/img)
(img)http://matematika.havrlant.net/forum/up … ladivo.jpg(/img)
(img)http://matematika.havrlant.net/forum/upload/331-kulička na niti.(/img)
Je tam nejaka chyba - najdes to tady:
http://matematika.havrlant.net/forum/upload/?C=M;O=A
kliknutim na last modified se to seradi od nejnovejsiho ze dneska - vyber si podle nazvu - jsou jasne

První obrázek, druhý obrázek a třetí obrázek.
@Ivana: Obecně se nevyplatí mít ve jménech souborů mezeru nebo diakritiku. Doma na počítači to ani tak nevadí, ale na internetu už to občas dělá neplechu, protože ne všechny prohlížeče se s tím porvou. Navíc forum ukončí odkaz, pokud narazí na mezeru, nemá jak zjistit, jestli to slovo za mezerou ještě patří k tomu odkazu nebo ne.
Třeba Opera (webový prohlížeč) mi zobrazuje takovouto URL: http://cs.wikipedia.org/wiki/Prvočíslo
Ale takový Firefox mi zobrazí tohle: http://cs.wikipedia.org/wiki/Prvo%C4%8D%C3%ADslo
Člověk určitě když nezkazí, když v názvech souborů na internetu nebude dávat české ěščřžýáíéúů?ň, mezery a nejlépe i bez velkých písmen :-).
@ Lukee : Děkuji za vysvětlení , taky mně mrzelo, když se mi odkaz nepovedl otevřít.Tak tedˇ už vím proč a
příště se vyvaruji diakritických znamínek a mezer.Holt jsm ze staré školy.I.
@ REMi: Jízdní kolo ... v= 6,28m/s
r = 0,2 m
-----------
o = ? .... o = 2pí*r .... 1,256m
s = 1,256m
v = 6,28m/s
----------------
t = ? ..... t=s:v.....t=1,256:6,28 .... t= 0,2s..... což je pro nás perioda otáčivého pohybu
T=0,2s
f=? Hz ...........f=1/T .... f= 1:0,2..... f = 5s
Lyžař .
a) V nejvyšším bodě trajektorie , lidově řečeno na vrcholu kopce, působí lyže na sníh největší tlakovou silou
a to silou gravitační. G = m*g.... kde g =10N/kg ; m= 50Kg. Tudíž G = 500N.
b) Lyžař je dostředivou silou spojený se zemí.Odstředivá a dostředivá síla jsou síly nazývané akce a reakce.Jsou to tudíž síly, které současně vznikají a současně zanikají.Tyto síly mají stejnou velikost, ale jsou
opačně orientované.Kdyby zanikla síla odstředivá zanikla by i síla dostředivá.Pokud bude tlaková síla nulová,
pak by lyžař místo po svahu letěl vzduchem kus opodál.V důsledku gravitace spadne po nějaké době na zem.Proto je jeho rychlost větší než 12m/s.
@REMi : Kosmonaut a centrifuga
t = 2s
r =6m
--------
v = ? [m/s] 1.vypočteme dráhu ..obvod kružnice ... o= 2pí*r ..... o= 2*3,14*6=37,69m
2.vypočteme v = s : t ..... v=37,69 : 2 = 18,87 m/s = přibližně 20m/s
tato rychlost ...odpovídá ...přetížení 2g
poznámka : Pokud raketa startuje je ..přetížení 2g+g = 3g .... toto přetížení kosmonaut ,ve směru nohy-hlava,
vydrží stovky sekund .
V raketě ve vesmíru se pak kosmonauti pohybují při hodnotách 15-20g. :-)
@ REMi : Plisna má to řešení dobře.
Jen pro úplnost bych dodala že 1. jednotkou pro úhlové zrychlení (epsilon) je rad*s^-2
2. w ...omega = 2*pí*f
3. násobíme 12 ..počet otáček.... proto je ve výsledku 24
4. dělíme časem 6 sekund .... to jen pro pochopení vztahu,který napsal tak
hezky Plisna. :-)
@Plisna :
Mimochodem, kde bereš ta řecká písmena? Já je nenašla. :(

@Ivana: Když tak si stáhni třeba tohle PDF, kromě základních postupů v TeXu tam jsou ke konci i všemožné symboly, které TeX zvládá. Jistě se dá najít i něco přímo na netu.
@ REMi : Lyžař ..dolpňuji ... b/
Fg = Fo (síla grav.=síle odstředivé)
mv^2
mg = ---------
r
hmotnosti se zkrátí a vyjádří se v ..........................
v = 14,1 m/s
je vidět, že je rychlost větší než 12m/s a že nezáleží na hmotnosti pohybujícího se lyžaře. :-)
Ahoj,nemohl by mě někdo pomoct se 2 příklady do fyziky?Týká se to optiky...
1)můžeme kombinací 2 čoček získat soustavu,která nemá vlastnost čoček? ....to fakt nechápu jak to myslí
2)jak se změní světelný tok a osvětlení jestliže za žárovku dáme zrcadlo?
Jestli mě někdo pomůžete budu vám moc vděčná,potřebuju to na zkoušku
1. Myslím, že jde o kombinaci jedné spojné a jedné rozptylné čočky seřazeny za sebou tak, aby se účinek
jedné čočky vyrušil.To znamená, že si na optické lavici dáš světelný zdroj rovnoběžných paprsků, to se dělá
pomocí tří štěrbin, a v určité vzdálenosti dáš např.rozptylku a za ní do určité vzdálenosti dáš spojku.
Dobré je si to ve školní laboratoři přímo vyzkoušet a nebo se to dá počítat teoreticky, ale to už taková
zábava není. Je k tomu dobrá laserová optická tabule.Někde ji na školách mají.Ve finále pak vznikne za
čočkami opět rovnoběžný svazek paprsků. :-) Dá se to takhle vysvětit.
↑ lyah: Ještě k tomu světelnému toku a osvětlení.
1. Světelný tok je množství energie, které prochází za jednu sekundu určitou plochou.Světelný tok, který prochází jedním metrem čtverečným této plochy,je jednotkou světelného toku a nazývá se lumen.
Je tedy jedno, jesli je za žárovkou zrcadlo,či nikoli.
2.Osvětlení E nějaké plochy o obsahu S je podíl světelného toku fí a plošného obsahu S. Protože se žádná z těchto veličin nezmění tím, že za zdroj dáme zrcadlo, je osvětlení stejné.Kužel světla se nezmění, ale my vidíme ještě paprsky odražené od zrcadlové plochy a tudíž máme pocit že se osvětlení zvětšilo. :-)
@ Ivana Naozaj sa ten svetelný tok nezmení? Veď fotóny odrazené od zrkadla budú ma? tiež energiu, ktorá sa pričíta k energii fotótov, ktoré prejdú cez danú plochu bez odrazu, priamo zo žiarovky nie?
Ak ich mi vidíme musia cez danú plochu prejs? hmm?
(za posledný týždeň sa návštevnos? fyzikálnej časti tohto fóra pomerne zväčšila ako pozerám, som rád:)