Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, v škole sme dostali za úlohu príklad
Daná je kvadratická rovnica x
-7x+12=0. Bez toho aby si ju riešil zostav kvadratickú rovnicu, ktorej korene sú o 3 menšie ako korene pôvodnej rovnice.
Jediné čo nám k tomu učiteľka povedala bolo, že pri kvadratickej rovnici o koreňoch platí, že
x1*x2=c/a
x1+x2 = -b/a
Skutočne sa neviem v tomto príklade nikam pohnúť, prosím, nájde sa niekto kto mi pomôže?
Vďaka
↑ jakubkoval: Ano, to je spravna rada. Nasiel si podla nej korene tejto rovnice?
↑ jakubkoval:
Zdravím,
vztahy
x1*x2=c/a
x1+x2 = -b/a
se nyzývají Vietovy vzorce.
a, b, c jsou koeficienty po řadě kvadratického, lineárního a absolutního členu. Umíš je vyčíst z tvé rovnice 

jasné, už som to pochopil, že sú to Vietove vzorce, ale nikdy som to nevidel v takomto tvare. To už chápem
a je zrejmé, že som dokázal dospieť ku koreňom(či už cez VV, alebo diskriminant)
(x-4)(x-3)=0
x1=4
x2=3
a dokážem teda týmto postupom dôjsť aj k tomu, že tá moja nová rovnica bude mať korene 1;0
tj bude mať tvar
(x-1)(x)=0
xx-x = 0
ale zo zadania chápem, že by som pôvodnú rovnicu nemal riešiť, tj. by som nemal nachádzať jej korene.. Možno zle chápem zadanie, ale pripadá mi to tak, že by som mal postupovať inak ako takto.. :/
↑ jakubkoval:
Jen jsem tě chtěl navést na užití těch vzorců. Ty opravdu nemáš hledat kořeny původní rovnice, ale víš, že je jejich součet 7 a součin 12. Nové kořeny pak jsou 
Tak vyjádři jejich součet a součin a dosaď hodnoty ze vztahů pro 

rozumiem,
podľa postupu (ktorý som si neskôr všimol aj v kolonke "skrytý text") som došiel k tomu, že súčet x3+x4= 1
dosadil som si to do rovnosti a vyšlo mi
x3=1-x4
(1-x4)*x4 = x1*x2-3x1-3x2+9
x4-x4x4 = 12-3*(7-x2)-3x2+9
x4-x4x4=0
x4(1-x4)=0
takže ak
x4 = 0 potom x3 = 1
x4 = 1 potom x3 = 0
čiže korene rovnice sú 1;0
teda musí mať tvar
x(x-1)=0
pochopil som to správne?
a mimochodom, ďakujem za Váš čas! Veľmi si to vážim!

↑ Al1:
jasné, chápem, jednoduchšie..
ešte raz, ďakujem veľmi pekne! :)
Já bych to řešil tak, že bych v zadané rovnici udělal substituci
(a roznásobil bych závorky
, které by se tam objevily). Vznikla by rovnice s neznámou
. Ke každému
, které by bylo kořenem původní rovnice, by bylo o 3 menší
, které by bylo kořenem rovnice získané substitucí.