Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, nějaký postup ?
zkoušel jsem to přes vlnovou delku 500 nm a to vyjde 5800, což není dobře.
Využít Stefan-Boltzmanův zákon
A pak také to, že celková vyzářená energie se neztrácí, jen se zvětšuje se vzdáleností od slunce ta plocha, na kterou se to "rozloží".
Takže podle Stefan-Boltzmanova zákona spočítáš vyzářený výkon na jednotkový povrch slunce, po přenásobení plochou slunce získáš celkový vyzářený výkon a po přepočtu tohoto výkonu na plochu myšlené koule o poloměru odpovídajícím vzdálenosti Země od Slunce získáš výkon dopadající na jednotkovou plochu na zemi.
Máš samozřejmě počítat teplotu na slunci, takže vše co jsem napsal musíš udělat "v písmenkách" a pak si z toho vyjádřit tu teplotu.

Děkuji :D ale upřímně z toho nesložím nic :D je tolik variant že .....
Ale jo, to dáš.
Zkus si napřed spočítat něco jednoduššího, třeba jaký výkon vyzařuje slunce při povrchové teplotě 6000K (zhruba to odpovídá, podle barvy).
Ze Stefan-Boltzmanova zákona zjistíš, jaký výkon je vyzářen z jednoho metru čtverečného (jednotkové plochy) a ten přenásobíš celou plochou slunce.
No a pak si můžeš spočítat, když tento výkon (celkový výkon vyzářený ze slunce) dopadne rovnoměrně na nějakou mnohem větší plochu. Můžeš si představit, že slunce obalíme nějakou velkou koulí, a zevnitř na ni záření dopadá.
Kouli si zvol jak velkou chceš - třeba tak velkou, jaká je vzdálenost slunce od země...
Takže výkon na metr čtverečný (výkon na jednotkovou plochu) je celkový výkon dělený touto plochou.
A už to skoro máš, teď jen najít teplotu, při jaké bude dopadající výkon na jednotkovou plochu povrchu té myšlené koule takový, jaký máš v zadání.
(jasně, já jsem začal tím, že si máš teplotu zvolit, takže v principu to můžeš zkoušet tak dlouho, až se trefíš do výsledku, no a nebo si tam nech obecně T (nedosazuj žádnou hodnotu) a na konci T ze vzorce vyjádříš.

Dobře, neznám ani P ani T .
V mém případě znám
S = 1m
W = 1350 j
t = 1 s
= konstanta
Nenapadá mě vubec jak vyjádřit výkon a jak se k tomu dopracovat. U tohoto mě musí fakt někdo kopnout až na konec , protože opravdu nevím.
Víš, že:
1. Výkon na
(=intenzita) na povrchu Země je
.
2. Povrch Země je od středu Slunce vzdálený
-krát více než povrch Slunce, tedy intenzita je u povrchu Země
krát nižší.
Víš, jak dál?
(Vychází mi to o 4 K jinak, ale to bude asi jenom detail.)

Už to mám, přišel jsem na to !!! Děkuji moc.