Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám zadaný příklad a nevím si s ním rady.
'Napište středovou i obecnou rovnici elipsy, jejíž osy jsou rovnoběžné se souřadnicovými osami a která má jedno z ohnisek v bodě F[-3;1] a vedlejší vrchol C[1;2].'
Pomohl by mi prosím někdo? Nevím vůbec jak začít.
↑ JJohn:
https://www.matweb.cz/elipsa
když znáš vedlejší vrchol a jedno z ohnisek, tak si můžeš vypočítat vzdálenost od ohniska a toho vrcholu
(npř pomocí vektoru) a tím zjistíš údaj a a víš že extricitu vypočítáš pomocí pytg. věty :)
ps. hlavní přímka= 2*a
Zdravím, nevím, jestli bych postupoval dobře, proto mě neber zcela vážně, ale já bych si to zkusil načrtnout. Udělal bych přímku, která prochází F a potom přímku, která prochází C a tam, kde by se tyto přímky proťaly, tam je vrchol V. e je vzdálenost ohniska od středu, tedy 4 jednotky. b je vzdálenost bodu C od středu - 1 jednotka - a pokračoval bych dál. Dopočítal bych a, potom bych sestavil středovou a obecnou rovnici. Jak ale říkám, nejsem si mým postupem jistý, takto bych ale postupoval, kdybych nějaký takový příklad dostal.
↑ tenspatny:
:-)
Cez F aj C prechádza ale nekonečne veľa priamok.
↑ tenspatny:
je možný mít Excentricitu 4 a střed: (1;1) vrchol A=(-3,12;1) B=(5,12;1)?
↑ Kubas126:
Já nevím, ale myslím, že jo. Pokud ne, tak bych byl rád, kdyby mi bylo vysvětleno proč ne.
↑ Kubas126:
Zdravím,
ano, se zaokrouhlením. Ovšem hlavní vrcholy k zapsání rovnice nepotřebuješ, stačí délky poloos a střed.