Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
To je to samé jako v předchozím tématu
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=59016
jen se ještě musí vypočítat ta oběžná rychlost a k tomu zas stačí jen vědět co je pí.
Tak dny na sekundy je jedna z konstant, co si pamatuju. U roků na dny taky - 365,2425 pokud si to pamatuju správně - podle kalendářní definice. Ale otáčky země se v čase mění, takže když dojde na období s délkou, kde by ta poslední desetinná místa byla zajímavá, už stejně platit nebudou:-)
Ale ta úloha je taky zajímavá. Asi nebude při konvenčním řešení dávat moc přesné výsledky. Nevyjde ze zadaných hodnot jen součet hmotnosti země a měsíce?
Nějak tak to je, protože Země není "přibitá v prostoru" a obě tělesa obíhají kolem společného těžiště. Na to je nějaký trik, jak se to počítá, ale já už si to nepamatuju, jak to přesně bylo (nebo jsem to možná nikdy přesně nevěděl).
Trik je taky v tom, že musíme znát tu gravitační konstantu - a ona se zjišťuje docela těžko. Jen z pozorování těles na obloze ji neurčíme, nikdy nevíme jestli je to vliv hmotnosti těles nebo té gravitační konstanty.
Musí se změřit jinak, jako třeba změřením síly jakou se přitahují olověné koule (na torzních vahách) - a dodnes to není změřené moc přesně, protože ta síla je hrozně malá.
O tom taky vím, ale v současné době mě to překvapuje. Čekal bych, že stačí ty dvě koule vzít na ISS a tam měřit zrychlení, s jakým na sebe "padají".
Nebo by možná bylo ještě lepší tamtéž vzít dvě placky s několika přidělanými cívkami a měřit jaký proud vede k odpudivé síle rovné gravitační. Ty placky by navíc mohly bejt třeba příruby určené do nějakého přístroje, aby to nebyla zátěž na jedno použití.