Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám prav. 4bký jehlan o hraně podst. 15 cm a stěny pláště jsou rovnostranné troj. Jakou hmotnost má jehlan, pokud znam hustotu (1500kg/m3)?
Podstava: ctverec: Obsah: a*a = 0,0225 m
V=1/3*Sp*v
V=1/3*0,0225*?
m= ro*V = 1500*?
Výška bude taky 15cm? Díky
Výška bude určitě menší.
Zkus si představit, jak bude vypadat kolmý průřez toho jehlanu v rovině té výšky. Vyjde rovnoramenný trojúhelník se spodní stranou 15 cm (tj. trojúhelník, jehož výška je zároveň výška jehlanu). Na délky ramen už přijdeš.
Ahoj, výšku jehlanu vypočítáš pomocí Pythagorovy věty, kde přeponou bude hrana rovnostranného stěnového trojúhelníku a odvěsnami výška jehlanu a polovina úhlopříčky podstavy. :)
Nebo si vypočítej výšku stěnového rovnostranného trojúhelníku, která pak bude přeponou v pravoúhlém trojúhelníku s odvěsnami o délkách výšky jehlanu a poloviny hrany podstavy. :)
↑ gadgetka:
pomocí pytgag. vyšel vztah v=a/2*
, je to tak?
Tady máš obrázky k oběma způsobům řešení tělesové výšky jehlanu:

U spodního obrázku je úsečka PS rovna poloviční délce hrany
.
↑ gadgetka:
Aha, já pouzil ten horni obrazek, akorát místo u/2 jsem zadával a/2, takže správně to bude takto:
v=a-u/2=0.045 m ?
↑ gadgetka:
mohla bys prosím napsAt rovnou vzorec té výšky?
za předpokladu u=a*
tak a^2 = v^2 +((a*
)/2)^2 ??
↑ symetrala:
Vyzerá to, že áno...
Ale nemôžeš odmocňovať tak ako v tvojom predošlom príspevku (t.j. "po jednom", ak ide o súčet alebo rozdiel).
Napríklad
, ale 
Stránky: 1