Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj chtěl bych se zeptat na příklad: "Píst ve válcové hlavě parní lokomotivy má zdvih 0,76 m. Pohyb pístu lze pokládat za harmonické kmitání s úhlovou frekvencí 180 ot·min−1. Jaká je maximální rychlost pístu?" Mám problém s "úhlovou frekvencí 180 ot·min−1" Zkusil jsem to převést na otáčky za sekundu a to tak, že jsem to vydělil 60, tudíž jsem dostal
. Nicméně nevím jestli je tento převod správně. Jestli je důležité rozeznat úhlovou frekvenci a úhlovou rychlost. Případně jaký je v těchto pojmech klíčový rozdíl.

Uhlová frekvencia a uhlová rýchlosť sú jedno a to isté - oboje má rozmer radián za sekundu.
Otáčka samotná je však tiež veličina: vyjadruje plné otočenie bodu pohybujúceho sa po kružnici, teda celú kružnicu.
Je to bezrozmerná veličina a pre jej prevod na uhlovú dráhu (orientovaný uhol) platí
, čo treba pri premenách jednotiek z ot./min. (rpm) na (uhlovú) frekvenciu zohľadniť.
↑ adam150:
Prostě, to co píšeš jako ÚHLOVÁ FREKVENCE 180 ot/min není ve skutečnosti úhlová frekvence, ale jenom FREKVENCE. Ty otáčky v jednotce nejsou fyzikální veličina, to je jen taková "poznámka" pro lidi, aby bylo zřejmější, co to číslo znamená, ale fyzikálně je to to samé jako 180 /min (180 za minutu). Standardní jednotka pro frekvenci není ovšem "za minutu" ale "za sekundu", neboli
, taky se dost často používá Hertz (Hz), ale je to úplně to samé.
Takže platí že 
no a pro úhlovou rychlost či úhlovou frekvenci či úhlový kmitočet platí, že
a jednotka je
, ale ten radián také není žádná fyzikální veličina, takže by se vůbec nic nestalo, kdyby to byla zase jen sekunda na -1, ale je dobrým zvykem to tam psát, aby bylo jisté, co to číslo znamená (že to je úhlová frekvence a né ta normální).
Ale radián ve skutečnosti není fyzikální jednotkou, protože k fyzikálním jednotkám existují etalony, jejichž velikost si můžeme libovolně zvolit, zatímco velikost radiánu si zvolit nemůžeme.