Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 05. 2018 16:07

adam150
Pozice: student
Reputace:   

Úhlová frekvence, rychlost

Ahoj chtěl bych se zeptat na příklad: "Píst ve válcové hlavě parní lokomotivy má zdvih 0,76 m. Pohyb pístu lze pokládat za harmonické kmitání s úhlovou frekvencí 180 ot·min−1. Jaká je maximální rychlost pístu?" Mám problém s "úhlovou frekvencí 180 ot·min−1" Zkusil jsem to převést na otáčky za sekundu a to tak, že jsem to vydělil 60, tudíž jsem dostal $\omega =3Hz$. Nicméně nevím jestli je tento převod správně. Jestli je důležité rozeznat úhlovou frekvenci a úhlovou rychlost. Případně jaký je v těchto pojmech klíčový rozdíl.

#2 15. 05. 2018 16:46

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: Úhlová frekvence, rychlost

Uhlová frekvencia a uhlová rýchlosť sú jedno a to isté - oboje má rozmer radián za sekundu.

Otáčka samotná je však tiež veličina: vyjadruje plné otočenie bodu pohybujúceho sa po kružnici, teda celú kružnicu.

Je to bezrozmerná veličina a pre jej prevod na uhlovú dráhu (orientovaný uhol) platí $1\,\text{ot.} = 360° = 2\pi\,\text{rad}$, čo treba pri premenách jednotiek z ot./min. (rpm) na (uhlovú) frekvenciu zohľadniť.

#3 15. 05. 2018 23:08

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Úhlová frekvence, rychlost

↑ adam150:

Prostě, to co píšeš jako ÚHLOVÁ FREKVENCE 180 ot/min není ve skutečnosti úhlová frekvence, ale jenom FREKVENCE. Ty otáčky v jednotce nejsou fyzikální veličina, to je jen taková "poznámka" pro lidi, aby bylo zřejmější, co to číslo znamená, ale fyzikálně je to to samé jako 180 /min (180 za minutu). Standardní jednotka pro frekvenci není ovšem "za minutu" ale "za sekundu", neboli $s^{-1}$, taky se dost často používá Hertz (Hz), ale je to úplně to samé.

Takže platí že

$f=180 min^{-1} = 3 s^{-1}$

no a pro úhlovou rychlost či úhlovou frekvenci či úhlový kmitočet platí, že

$\omega = 2 \pi f$

a jednotka je $rad \cdot s^-1$, ale ten radián také není žádná fyzikální veličina, takže by se vůbec nic nestalo, kdyby to byla zase jen sekunda na -1, ale je dobrým zvykem to tam psát, aby bylo jisté, co to číslo znamená (že to je úhlová frekvence a né ta normální).

Ale radián ve skutečnosti není fyzikální jednotkou, protože k fyzikálním jednotkám existují etalony, jejichž velikost si můžeme libovolně zvolit, zatímco velikost radiánu si zvolit nemůžeme.

Zápatí