Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych poradit s následující úlohou.
Vypočítejte plošný obsah povrchu pravidelného trojbokého jehlanu, který je opsaný rotačnímu kuželi o s poloměrem podstavy r a výškou v.
Vycházel jsem z Pythagorovy věty, takže:
(vzdálenost w beru jako stranovou výšku)

Jelikož se jedná o pravidelný trojboký hranol, je vzorec

Je daný postup správný?
Trochu jsem se v těch tvých výpočtecch ztratil, aale to bude spíš moje chyba.
Počítal bych to tak, že bych si určil stranu trojúhelníka opsaného k podstavě kužele. Pak bych si ověřil, že má výšku minimálně stejnou jako kužel. Nebo by to šlo udělat naopak - zkonstruovat jehlan o požadované výšce a ověřit, že má dostatečně velkou podstavu.
Nenapadá mě ale způsob, jak to vyřešit obecně...
↑ sqrt(211):
Jo, to mě taky napadlo, jenže pak máš ve výsledném vztahu jenom ,r'.
Protože se jedná o rovnostranný trojúhelník (obecně trojúhelník), má střed kružnice v těžišti. Těžiště se nachází 1/3 od středu strany, takže r musí být třetina těžnice (výšky), takže výška w (stěnová) je 3r. To poté dosadíš do Pythagorovy věty (těžnice půlí protější stranu, takže strany budou o délkách ,a' , ,a/2' (půlená strana) a ,w' (=3r)) takže postup jsem volil...
- vynásobíš čtyřmi
- převedeš si áčka na jednu stranu
- vydělíš třemi
- odmocníš a výsledek je
Když potom dosadíš do vzorce pro povrch

Takže k tomuhle jsem se taky dostal, jenže jestli to může být jako výsledek, protože když máš zadaný parametry ,a' a ,v', tak se mi zdá, že ten výsledek musí obsahovat pouze tyto dvě proměnné, takže nevím. :/
↑ Kandela:
Ahoj, kdes prisel na
?
Ja mel zato, ze povrch (i pravidelneho) jehlanu je
?
Podstavou je rovnostranny trojuhelnik o strane
, plast je tvoreny tremi rovnoramennymi trojuhelniky, se zakladnou
, zbyle strany (nebo vysku) musis dopocitat ;-)
↑ laszky:
Zdravím,
no já vycházím z toho, že když je pravidelný, je z rovnostranných trojúhelníků, takže vzorec pro výpočet obsahu trojúhelníku je
akorát výšku
beru jako tělesovou, tak jsem stěnovou vzal jako
. Takže beru že to máš čtyřstěn -> čtyři stěny -> čtyři trojúhelníky. Ne?
↑ Kandela:
Pravidelny znamena, ze ma podstavu tvorenou pravidelnym mnohouhelnikem a plast tvoreny shodnymi rovnoramennymi (ne nutne rovnostrannymi) trojuhelniky. Pokud je trojboky, je podstavou trojuhelnik.