Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobré ráno,
včera při počítání jsem narazila na tři příklady, z toho u dvou nemám ani zdání co s tím.
1) tady vás prosím o kontrolu grafu. Exp. graf
je OK, ale když je
, tak si nejsem jistá jestli se to překlopí celé pod osu x, tak jak to mám udělaný já a jestli jsem správně naznačila i funkci
.
Můžete mně to prosím vás potvrdit, popřípadě vyvrátit? Předem děkuji.
[/img]
2) Určete hodnotu parametru c tak, aby přímka p o rovnici
byla tečnou paraboly
.
Tady mě napadlo, že bych mohla použít vzorec na vzdálenost bodu od přímky, tj.
, ale nevím, jak bych určila body a, b.
3) Určete průsečík P úhlopříček s vrcholy A=[-3,1], B=[3,9], C=[7,6], D=[-2,-6]. U tohoto příkladu nemámvůbec ponětí, jak začít a co s tím.
↑ Katarina:
Načrtnutí je ok. Podle mne by nebylo špatné, kdybys si zaznamenala i nějaké zajímavé body do grafu, často se to tak dělá, člověka neubyde a zopakuje si to ;-).
(tady to je bod pro, kde je x=0 - protnutí osy y; a horní mez y=5, ke které se graf blíží)
U dvojky si vyjádři z rovnice přímky y, dosaď do rovnice paraboly a řeš to jako kvadratickou rovnici s parametrem c. Stačí ti vyřešit diskriminant, protože tečna paraboly má jeden společný bod, takže diskriminant by měl snad vyjít roven nule (myslím -)).
Zakresli si to do kartézské soustavy (úhlopříčky čeho to mají být, nebo víš alespoň, které body patří které úhlopříčce?), dva body určují přímku, z toho snadno zjistíš její obecný (nebo parametrický - je to jedno) tvar a můžeš řešit průsečík dvou přímek porovnáváním (prostě, tak jak to znáš).

↑ Katarina:
1)
viz obrázek:
↑ Katarina:
To byla poznámka jen pro tebe. Na řešení to nic nemění, dva body určují přímku, takže napíšeš rovnice obou úhlopříček a pak hledáš jejich spoečný bod (průsečík) porovnáváním jako to znáš..

↑ Katarina:
Př.3 mi vychází:
P(1;3)

↑ Katarina:
Úhlopříčka BD bude mít rovnici:
kde k = směrnice přímky a q = průsečík s osou y
pro směrnici k platí:
kde x_1,x_2.y_1,y_2 jsou x-ové resp. y-ové souřadnice bodů, kterými přímka prochází ( v našem případě BD)
Až vypočteš směrnici k pak dosadíš jeden z bodů do obecné rovnice
a dopočteš q
To samé uděláš s rovnicí přímky AC
Pak vypočítáš průsečík těch dvou přímek.
BD:(rovnice)
dosadíme bod B
Rovnice úhlopříčky BD bude:
Rovnice úhlopříčky AC by Ti měla vyjít:
Pro průsečík úhlopříček resp. pro jeho x-ovou souřadnici, musí vzhovovat obě rovnice těch úhlopříček
tj:
a dále už y-ovou souřadnici průsečíku dopočítáš dosazením do jedné z rovnic úhlopříčky.
Obrázek vidíš body A a D a průsečík úhlopříček P, body B a C jsou mimo obraz)
↑ Cheop:moc děkuji, za pomoc.
já se ještě ztrácím i v tom druhém příkladu. Zkouším to podle rady O.o, ale asi něco dělám špatně:
nejprve tedy vyjádřím y z rovnice přímky

Teď bych to měla dosadit do rovnice paraboly:

- to už se mi zdá být divný
- a jsem v koncích :-(, možná by se dalo ještě něco vytknout, zkoušela jsem to, ale nic moc

↑ Katarina:
Procházel jsem to letmo, ale ty úpravy jsou snad OK. teď budeš počítat D a aby to byla tečna, tak D=0
D=b´^2-4a´c´, kde
a´=9
b´=-12c-36
c´=4c^2
D´=(-12c-36)^2-4.9.4c^2=144c^2+864c+1296-144c^2=864c+1296=0
c=-3/2
V tuto chvíli to, co chceš, je, aby tato rovnice, kterou jsi dostala, měla právě jedno řešení - tzn. existoval jen jeden společný bod přímky a paraboly. V takovém případě bude daná přímka tečnou paraboly.
Kvadratická rovnice má právě jedno řešení právě tehdy, když je její diskriminant roven nule. Tak ho určíme:
Stránky: 1