Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdar bando, mám tu rci:
Z něho jsem udělal toto:

logaritmy s 2 se vykrátí a x osamostatním:
A vyjde mi nějaké hnusné číslo, i když vím, že správný výsledek je x = 2, kde mám chybu? Mám pak problém i s řadou podobných příkladů.
Děkuji za odpovědi!
Moment, a neplatí náhodou:
? Nebo jak to je přesně? Našel jsem nějaké příklady na netu s logaritmy, ale ne s exp. rcemi, kde se to zlogaritmuje i s vysvětlením, abych si to odkázal odvodit.
↑ Al1:
Pokud bys chtěl logaritmovat, pak před celou levou a před celou pravou stranu rovnice napíšeš logaritmus... a nepomůžeš si. Znáš nějaké pravidlo pro logaritmus součtu?
A dále úprava v tvém předpisledním kroku není, že rovnici vykrátíš xlog2, tys je odečetl. Vydělení by vypadalo docela jinak a dělil bys neznámou, což se nevyplácí. Často ztratíš řešení. To ale jen na okraj, protože, jak jsem napsal, už začátek byl chybný.
↑ Vilak:
Ne. Platí
, ale to tam nemáš. Ty logaritmuješ
a na to žádný vzorec není.
Musíš si nejdřív převést to
na pravou stranu, tu stranu upravit a až pak (když to bude nutné) logaritmovat.
Ohh, super, díky. Teď vidím, že:
Jen pro pořádek - protože stále moc nechápu to zlogaritmování - když by tam byla nějaká horší čísla, jak by to vypadalo zlogaritmované? Chápu to správně takto? Ale jak dál? 
Stránky: 1