Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 05. 2009 20:11

Hees
Reputace:   

Variacie,kombinacie a permutacie

Aj ked chodim na vysku tak to dam sem lebo to sem viac zapada.

Ak by mi niekto pomohol ide mi o to aby som sa naucil uvazovat nad tym ze co je Variacia co Kombiancia a co Permutacia.Nejako jednoducho vysvetlit tak aby som vedel kedy mam co pouzit lebo mne to fakt nejde .(.Pocitam a stale nic a tie zlozitejsie ani nehovorim.Nejaky postup aby som vedel tie priklady vypocitat.

Ak mi niekto pomoze tak dakujem ja viem ze to je zosiroka a na nete som si vela toho pozeral aj prepocitavam teraz vselico ale neviem.No

#2 21. 05. 2009 20:25 — Editoval marnes (21. 05. 2009 20:27)

marnes

Re: Variacie,kombinacie a permutacie

↑ Hees:
Popíšu zde permutace, variace a kkombinace bez opakování, tzn, že se prvky vyskytují ve výběru nejvýše jednou
začnu permutací. Při permutaci musím použít vždy všechny nabízené prvky. Když mám čtyři lidi, tak při permutacích musím vytvářet čtveřice.Permutace jsou speciálním případem variací ( varianty), kdy záleží na požadí. Příklad. Položím otázku a nabídnu odpovědi a,b,c,d. Jelikož dalšímu studentovi se mi nechce připravovat jinou otázku, tak u druhého zaměním odpovědi, Vytvořím druhou variantu, atd.
Variace - tady záleží na pořadí. Příklad. Mám závodníky a 3 se umístí na bedně. Ale jsou ještě různé varianty ABC,ACB,CAB,CAB,BAC,BCA. Vidíš, že mám stále prvky ABC, ale záleží na pořadí.
Kombinace - tak tady mě zajímá jen ta trojice ABC bez ohledu na to, kdo kde bude.

ještě jeden příklad. Z 10 lidí vyberu 3 lidi, kteří vyhrají 10000,- Kč. Tak tady je jedno, jestli tě vyberou jako prvního, nebo až třetího, hllavně že tam budeš, ne?:-) - tak to jsou kombinace. Kdyby ale bylo zadání 10 lidí, výběr 3 lidí, kde první dostane 10 000, druhý 5000 a třetí 2000, tak by záleželo na pořadí, kdy by tě vytáhli. To jsou variace.Stačí?

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 21. 05. 2009 20:28

Jacob02
Reputace:   

↑ Hees:

Ahoj, moc Te zdravim.

Variace:
- hledas ruzne k-tice (kuprikladu trojice) z n-moznych prvku (napriklad z 30 zaku ve tride).
- zalezi ti na poradi (to jest hledas treba (jak byva casto v ulohach) predsedu, mistopredsedu a pokladnika)
- vypoctes pomoci vzorce $V(k,n)=\frac{n!}{(n-k)!}$
- dalsi typicky priklad jsou tri barevne pruhy na vlajce - kolik ruznych kombinaci statu se da vytvorit (dulezite je poradi)

Permutace:
- zvlastni pripad variace (n=k)
- vypoctes jednodusse: P(n)=n!
- zalezi Ti na poradi, treba hledas ruzna peticiferna cisla z peti danych cislic, takze 12345 nebude to stejne jako 54321 atp. (takze mas-li k dispozici pouze cifry 1-5 a chces zjistit, kolik ruznych moznosti mas udelat peticiferne cislo, dosadis do vzorce, takze P(5)=5*4*3*2*1=120

Kombinace:
- typicky priklad: sportka - nezalezi na poradi
- zjistujes, kolik ruznych k-tic (myslim, ze ve sportce se taha sest cisel, takze k=6) je mozne prokombinovat z n-moznych prvku (49)
- vypoctes podle definice komb. cisla, nebo-li $K(k,n)=\frac{n!}{k!(n-k)!}$

Na slozitejsi ulohy bych se zatim moc nedival, chce to propocitat ke kazdemu aspon deset jednodussich.

Radost z uvažování a z chápání je nejkrásnějším darem Přírody.
Albert Einstein

#4 21. 05. 2009 20:36 — Editoval Hees (21. 05. 2009 20:40)

Hees
Reputace:   

Uvediem priklad jeden : Latinska abeceda ma 26 pismen kolko roznych 6 pismenovych slov z nej mozno utvorit (napr aaabba je jedno slovo).

Nechapem v tomto pripade preco je to Variacia bez opakovania.  ....Vysledok je 308 915 776.... Vypocitane to mam aj to tak vyslo ale prisiel som na to len preto ze som vyskusal vsetky moznosti a vysledok som vedel dopredu....

prepacte mi idem si to citat mozno mi to pomoze. :) a dakujem

Na slozitejsi ulohy bych se zatim moc nedival, chce to propocitat ke kazdemu aspon deset jednodussich. - No hej zial mne nikto lahke neda.

#5 21. 05. 2009 20:47 — Editoval Jacob02 (21. 05. 2009 20:52)

Jacob02
Reputace:   

Ha. Tak schvalne:

1. Kolik ruznych tribarevnych vlajek pouze ze svislych pruhu cerveny, modry, zeleny je mozno vytvorit? Otazka navic: jak se zmeni vysledek, pokud je mozno udelat pruhy jak svisle, tak vodorovne?

2. Kolik ruznych prirozenych peticifernych cisel s ruznymi ciframi lze sestavit z 1,2,3,4,5? Kolik z nich je lichych?

3. Z kolika prvku lze vytvorit 992 variaci druhe tridy bez opakovani?

4. Kolika zpusoby lze postavit 20 zaku do rady pri nastupu na telocvik?

5. Kolika zpusoby lze rozmichat hru 32 karet?

6. Kolika zpusoby lze rozdelit 12 hracu na dve sesticlenna druzstva?

7. Kolika zpusoby lze ze skupiny 10 devcat a 5 chlapcu vybrat trojici, ve ktere jsou dve devcata a jeden chlapec?

8. Z kolika prvku lze vytvorit 990 kombinaci druhe tridy bez opakovani?

....

Vetsinove prevzato ze sbirky Jindry Petakove.

Albert Einstein

#6 21. 05. 2009 20:48 — Editoval Hees (21. 05. 2009 20:49)

Hees
Reputace:   

Hodime 6timi rovnakymi hracimi kockami.Kolko roznych vysledkov a roznych suctov mozme dostat (dva vysledky su rovnake ked nam padne rovnaky pocet jednotiek,dvojok,trojok atd ... //Vysledok 462 a druhy 31//

Ako sa k tomu dopracujem .(

Jacob02 - mam skusit ze ktore sa mi podaria vypocitat? No skusim ...

#7 21. 05. 2009 20:50 — Editoval Jacob02 (21. 05. 2009 20:51)

Jacob02
Reputace:   

↑ Hees:

To je ale variace s opakovanim, ne (to s tou abecedou)?

Nechci delat odbornika, taky teprve sbiram zkusenosti.

Jojo, muzes se na to podivat. Vysledky kdyztak dorucim.

Albert Einstein

#8 21. 05. 2009 20:54

Hees
Reputace:   

Jaj no ja mam vsetko aj s opakovanim aj bez a vacsinou zlozitejsie priklady no lenze mne chybaju zaklady a darmo sa to ucim od 4tej dnes.Ale ok budem sa dalej do rana este casu.A tu s kockami som uz mal na pisomke cize mozno bude znova a mozno nie.

#9 21. 05. 2009 20:56

Jacob02
Reputace:   

Vysledky

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

Albert Einstein

#10 21. 05. 2009 20:58

marnes

↑ Hees:
Uvediem priklad jeden : Latinska abeceda ma 26 pismen kolko roznych 6 pismenovych slov z nej mozno utvorit (napr aaabba je jedno slovo).

Nechapem v tomto pripade preco je to Variacia bez opakovania.  ....Vysledok je 308 915 776.... Vypocitane to mam aj to tak vyslo ale prisiel som na to len preto ze som vyskusal vsetky moznosti a vysledok som vedel dopredu....

prepacte mi idem si to citat mozno mi to pomoze. :) a dakujem

Tento příklad je ale na variace s opakováním. To znamená, že se tam písmena mohou opakovat. V tvém slově aaabba, je písmeno a 4x ab 2x. Kdyby to byly variace bez opakování, tak by tam písmenko se mohlo vyskytovat nejvýše jednou   třeba acghrd

Pro tvůj příklad variace s opakováním V´(k,n)=n^k=V´(6;26)=26^6=308 915 776
Kdyby to byly variace bez opakování V(k;n)=n!/(n-k)!=26!/20!=165 765 600

#11 21. 05. 2009 21:01

Jacob02
Reputace:   

U te variace s opakovanim je jednoducha myslenka:

Kolik je moznosti pro prvni misto?
26
Kolik pro druhe? 26

atd.
atd.
atd.
atd.

takhle se to navzajem vynasobi, takze 26*26*26*26*26*26 a je to.

Albert Einstein

#12 21. 05. 2009 21:05

Hees
Reputace:   

marnes,Jacob02 Ano mate pravdu teraz .) je to variacia s opakovanim uz to chapem :(

#13 21. 05. 2009 21:07

Jacob02
Reputace:   

Ok,
na to opakovani mam tyto (taky copyright Petakova):

1) Kolik znacek Mors. abecedy lze sestavit z tecek a carek, vytvarime-li skupiny o jednom az ctyrek prvcich?

2) Kolik peticif. cisel lze sestavit z cifer 2,3,4,6,7,9, jestlize se cifry mohou opakovat?

3) V krabicce je 10 pastelek, z toho 4 stejne cervene, 3 stejne modre, 2 stejne zlute a jedna zelena. Kolika zpusoby lze pastelky v krabicce usporadat?

4) Kolika zpusoby lze koupit v prodejne 5 sesitu, maji-li 3 druhy sesitu v dostatecnem mnozstvi?

5) V cukrarne je pet druhu dortu v dostatecnem mnozstvi. Kolika zpusoby si muzeme koupit 8 dortu?

Za vysledky nerucim, ale zatim jsem v teto sbirce nasel minimalni mnozstvi chyb - vrele doporucuji. Ja ted mizim, tak snad ti pripadne pomuze nekdo jiny. Hodne stesti.

Albert Einstein

#14 21. 05. 2009 21:08

Hees
Reputace:   

2. Kolik ruznych prirozenych peticifernych cisel s ruznymi ciframi lze sestavit z 1,2,3,4,5? -a pri tejto 2ke by nemalo byt ze sa kazde cislo pouziva prave raz lebo mne to vyslo inak som pocital stym ze aj 11111 atd .( zas som mimo asi

#15 21. 05. 2009 21:14

Hees
Reputace:   

Hodime 6timi rovnakymi hracimi kockami.Kolko roznych vysledkov a roznych suctov mozme dostat (dva vysledky su rovnake ked nam padne rovnaky pocet jednotiek,dvojok,trojok atd ... //Vysledok 462 a druhy 31//

A stymto mi nikto nepomoze? Nech viem ako sa to vypocita a uz dam pokoj potom :*(

#16 21. 05. 2009 21:17

Jacob02
Reputace:   

↑ Hees:

2. jo presne, jak je tam slovicko "ruznych", tak je to bez opakovani.

Na ty hraci kostky ted nemam cas, promin.

Albert Einstein

#17 21. 05. 2009 21:19

marnes

↑ Hees:
2. Kolik ruznych prirozenych peticifernych cisel s ruznymi ciframi lze sestavit z 1,2,3,4,5? -a pri tejto 2ke by nemalo byt ze sa kazde cislo pouziva prave raz lebo mne to vyslo inak som pocital stym ze aj 11111 atd .( zas som mimo asi

Je tady psáno, že cifry čísla musí být různé. Pojdmě postupně.
na řád jednotek       1,2,3,4,5     5 možností
na řád destísek                          4 možnosti, protože už tam nemůže být číslo, které je na jednotkách
na řád stovak                             3 možnosti, protože už tam nemůže být číslo, které je na jednotkách a desítkách
                                                 2
                                                 1

celkem 5.4.3.2.1  - to bylo úvahou.

Nyní. Mám 5 cifer, používám je všechny - permutace, cifry se nemohou opakovat - permutace bez opakování, záleží na požadí, kde bude jaká cifra, takže P(5)=5!=120

#18 21. 05. 2009 21:22

Hees
Reputace:   

Jacob02,marnes tak diky moc .) peknu noc

#19 21. 05. 2009 22:01 — Editoval marnes (21. 05. 2009 23:58)

marnes

↑ Hees:

vytvářím 6 ti ciferná čísla z 6 cifer, které se mohou opakovat, tj C´(6;6)=(11 nad 6)=462

nejmenší součet 6   - pro 6 jedniček
největčí součet 36   - pro 6 šestek
takže součet 6,7,8,......,36  což je ceelkem 31 možností

Zápatí