Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 05. 2018 22:11

sqrt(211)
Reputace:   

Rychlost světla a elektronvolty

Zdravím,
nějak jsem se úplně zamotal v převádění energií mezi J a eV. Když třeba počítám s Planckovou konstantou a energií v joulech, pak dosazuji rychlost světla v m/s. Dosazuje se nějaká jiná rychlost pro výpočty s eV?

Díky za objasnění

• (téma jako vyřešené označil(a) sqrt(211))

#2 21. 05. 2018 22:30

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Rychlost světla a elektronvolty

Tam se rychlost světla nedosazuje vůbec. Ta konstanta co převádí Jouly na elektronvolty je náboj elektronu (elementární náboj).

Rychlost světla se používá při převodech energie na hmotnost (Jouly či elektronvolty na kilogramy).

Jinak na wiki máme o elektronvoltech krásný článek, doporučuji se podívat.

#3 22. 05. 2018 07:40

sqrt(211)
Reputace:   

Ten konkrétní výpočet byl určit vlnovou délku částice o dané energii zadané v eV.
Došel jsem k - doufám správnému - vztahu $\lambda =\frac{c\cdot h}{E}$
Jedna možnost je převést energii na Jouly a počítat s Planckovou konstantou v Joulech. Druhá možnost je nic nepřevádět a použít Planckovu konstantu v eV ... a jak se teď na ten vztah koukám, tak vidím, že to musí vyjít stejně! Tak jsem musel udělat nějakou numerickou chybu.

#4 22. 05. 2018 08:34

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

1) nedůležité, ale Planckova konstanta není v J, ale v Js (na tvůj problém to ale nemá vliv)

2) při dosazování do vzorce musí být jedno, jestli dosazuješ v eV nebo J, a hodnota plankcovy konstanty je známá v obou jednotkách. Takže tady asi chyba není (pokud ti to vychází obojí stejně).

3) ta "částice" o které mluvíš je foton ? Pokud totiž né, tak se tam nedosazujec "c", ale "v", a ta se musí spočítat z energie (a k tomu bys potřeboval znát klidovou hmotnost částice). Navíc by to platilo jen pro nerelativistické případy, jinak je to ještě trochu složitější. Aspoň teda myslím, už je to dlouho, co jsem to neviděl...

#5 22. 05. 2018 09:02

sqrt(211)
Reputace:   

↑ MichalAld:
1) díky za upřesnění
2) pro jistotu jsem si zkusil porovnat hodnoty členu $\frac{h}{E}$ v J a v eV a vyšlo to stejně, předtím jsem udělal numerickou chybu
3) moje nepřesnost, opravdu to byl foton (how could you know??? :D:D:D)

Zápatí