Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 05. 2018 10:30

MarikaKosohorska
Zelenáč
Škola: Gymnázium Jaroslava Vrchlického Klatovy
Pozice: student
Reputace:   

Pohyb po kružnici, mechanika tuhého tělesa

Potřebovala bych poradit s touhle úlohou: Vlak projíždí zatáčkou o poloměru 50m, má šířku 2m a těžiště ve výšce 1,5m. Jakou rychlosti se musí pohybovat, aby se nepreklopil?😅
Vůbec nevim, jakým způsobem to mám řešit, jestli přes energie nebo nějak dynamicky nebo ještě nějak jinak. Děkuji za odpověď.

#2 23. 05. 2018 10:43 — Editoval Peter_CSR (23. 05. 2018 10:50)

Peter_CSR
Místo: Kekistan
Pozice: Meme
Reputace:   

Re: Pohyb po kružnici, mechanika tuhého tělesa

Mozno ze otazka je trik a odpoved je skutocne to, na co sa pytaju? : stat :=)

Gravitacna sila a odstrediva tvoria dva vektory, ktore medzi sebou zvieraju uhol. Vzdelany strojvodca sa chce uistit, ze tento uhol nebude vecsi nez uhol zvierajuci koleso vlaku, tazisko a stred podstavy.

Pomoze to?

2 + 2 is 4 minus 1 thats 3 quick mafs.

#3 23. 05. 2018 10:48

Aspro1
Reputace:   

Myslím, že nerozhoduje šířka vlaku, ale rozchod kol, který u nás je 1435 mm, ale tím bych se tu pro jednoduchost nezabýval.

Oblouk má poloměr $r$, vlak jede rychlostí $v$ a příčné zrychlení vlaku v oblouku je $a = \frac{v^2}{r}$, jeho směr budeme předpokládat jako vodorovný směřující do středu oblouku (dostředivé zrychlení). Potřebujeme, aby vektorový součet dostředivého zrychlení a tíhového zrychlení nebyl od svislého směru odchýlený více než spojnice těžiště a okraje základny vlaku. Základnou vlaku rozumíme jeho spodní stranu, která má tu šířku 2 metry. Takže poměr velikosti dostředivého zrychlení k velikosti tíhového zrychlení musí být menší nebo roven poměru poloviny šířky vlaku a výšky těžiště vlaku.

#4 23. 05. 2018 11:06

MarikaKosohorska
Zelenáč
Škola: Gymnázium Jaroslava Vrchlického Klatovy
Pozice: student
Reputace:   

↑ Aspro1: Dekuju za odpověď, udělala jsem si rovnice:
Fo/Fg=$\text{tg}$$\text{tg}\alpha $
d/2/h=$\text{tg}\alpha$
Hodnota mi po dosazení vyšla správně.

#5 23. 05. 2018 11:14

Aspro1
Reputace:   

Asi to nemá být $\text{tg } \text{tg } \alpha$, ale jinak jsem rád, že Ti to vyšlo.

#6 23. 05. 2018 11:20 Příspěvek uživatele Rumburak byl skryt uživatelem Rumburak. Důvod: Gia detto.

Zápatí