Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebovala bych poradit s touhle úlohou: Vlak projíždí zatáčkou o poloměru 50m, má šířku 2m a těžiště ve výšce 1,5m. Jakou rychlosti se musí pohybovat, aby se nepreklopil?😅
Vůbec nevim, jakým způsobem to mám řešit, jestli přes energie nebo nějak dynamicky nebo ještě nějak jinak. Děkuji za odpověď.
Mozno ze otazka je trik a odpoved je skutocne to, na co sa pytaju? : stat :=)
Gravitacna sila a odstrediva tvoria dva vektory, ktore medzi sebou zvieraju uhol. Vzdelany strojvodca sa chce uistit, ze tento uhol nebude vecsi nez uhol zvierajuci koleso vlaku, tazisko a stred podstavy.
Pomoze to?
Myslím, že nerozhoduje šířka vlaku, ale rozchod kol, který u nás je 1435 mm, ale tím bych se tu pro jednoduchost nezabýval.
Oblouk má poloměr , vlak jede rychlostí a příčné zrychlení vlaku v oblouku je , jeho směr budeme předpokládat jako vodorovný směřující do středu oblouku (dostředivé zrychlení). Potřebujeme, aby vektorový součet dostředivého zrychlení a tíhového zrychlení nebyl od svislého směru odchýlený více než spojnice těžiště a okraje základny vlaku. Základnou vlaku rozumíme jeho spodní stranu, která má tu šířku 2 metry. Takže poměr velikosti dostředivého zrychlení k velikosti tíhového zrychlení musí být menší nebo roven poměru poloviny šířky vlaku a výšky těžiště vlaku.
↑ Aspro1: Dekuju za odpověď, udělala jsem si rovnice:
Fo/Fg=
d/2/h=
Hodnota mi po dosazení vyšla správně.