Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 05. 2018 00:00

Peter_CSR
Místo: Kekistan
Pozice: Meme
Reputace:   

Vzájomná poloha rovín v priestore

Zdravíčko,

takže:

//forum.matweb.cz/upload3/img/2018-05/98679_Pet_me_28-12-2011%2B%25E2%2580%2593%2Bk%25C3%25B3pia.jpg

v a) a b) prípade je vidieť že normálové vektory rovín sú totožné, ostáva teda len zistiť či he posunutie oboch rovín zhodné alebo nie. OK.

c) som ale úplne neporozumel... 2 roviny majú v priestore prienik v priamke (mmch, 2 roviny v $D^4$ sa môžu pretínať v bode. Viete si to predstaviť a vysvetliť? Ha! Ja áno! :) ), najjednoduchšia cesta ako túto priamku určiť vidím ako nájsť dve rôzne body, ktoré patria prieniku a z nicjh už určím smerový, normálový vektor a možem určiť rovnicu.

Riešeniu hore som ale úplne neporozumel... uuhm...Tie dve rovnice pod sebou sú zároveň jednoznačným vyjadrením priamky. Fajn. Zo zetovej súradnice sme spravili parameter a potom vyjadrili x,y...? Čo? Uhm... parameter je vlastne taká vecička, ktorá mi vraví "súradnica každého bodu na priamke je nejaký bod na priamke + parameter-krát jej smerový vektor"....Uuhm... proster do toho nevidím.

Vysvetlil by mi to niekto, prosím?

Ďakujem!

2 + 2 is 4 minus 1 thats 3 quick mafs.

#2 25. 05. 2018 09:20 — Editoval Ferdish (28. 05. 2018 15:28)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: Vzájomná poloha rovín v priestore

Podľa jedného z dôsledkov Frobeniovej vety - viď jedna z tvojich tém o vzájomnej polohe priamok - ak je počet neznámych n väčší než hodnosť matice systému (počet LN riadkov sústavy rovníc) k, tak sústava má nekonečne veľa riešení (v našom prípade trojíc [x,y,z]), ktoré možno vyjadriť pomocou n-k parametrov.

Máš n=3 (x,y,z) ale len 2 rovnice ktoré ich určujú (rovnice rovín) a tie sú lineárne nezávislé, takže k=2. Potrebuješ teda n-k=3-2=1 parameter.

Parameter si vo všeobecnosti môžeš zvoliť ľubovoľne, pokojne aj tak, že hodnotu parametra položíš rovnú hodnote jednej z tvojich neznámych. V tvojom prípade si vybrali neznámu z.

#3 26. 05. 2018 01:33

Peter_CSR
Místo: Kekistan
Pozice: Meme
Reputace:   

Re: Vzájomná poloha rovín v priestore

↑ Ferdish:

yop, ďakujem! Pozriem sa na Frobeniovu vetu ako ste obaja doporúčali len čo bude trocha času.  Potom sa k topiku vrátim :)

2 + 2 is 4 minus 1 thats 3 quick mafs.

Zápatí