Zdravím,
mám na vás dotaz ohledně této úlohy:
Určete hmotnostní zlomek oxidu fosforečnèho v kyselině, která vznikla reakcí 2 kg 72% H3PO4 s 0,9 kg P4O10. Na úvod bych chtěl říci, že s největší pravděpodobností příklad spočítaný mám (podle výsledného počtu bodů z písemky, osobně jsem ji ale ještě neviděl), nicméně stále úplně nevím, jak mi daná úloha mohla vyjít správně (tedy nejspíše). Můj postup:
1) Přepočet w(kyselina) na w(oxid):
w(P2O5) = w(H3PO4) * M(P2O5)/2M(H3PO4) = 0,5215
Můj hlavní dotaz tkví v tomto kroku. Špatně jsem si v rychlosti přečetl zadání a nepočítal jsem s dimerem, pouze jen s monomerem P2O5. Teď zpětně si uvědomuji, že výsledek by vyšel zcela stejně (za předpokladu, že celý postup je správně, což si nejsem právě jistý), protože M(oxid) a M(kyseliny) se zvětší dvojnásobně, čili:
w(P4O10) = w(H3PO4) * M(P4O10)/4M(H3PO4)
2) Bilance hmotnosti
m: 2 + 0,9 = 2,9
P2O5: 2*0,5215 + 0,9*1 = 2,9*w(P2O5)
H2O: 2*0,4785 + 0,9*0 = 2,9*w(H2O)
---> w(P2O5) = 0,67
Můj finální dotaz je tedy to, zdali je tento konečný výsledek správně a případně jaký jiný postup byste zvolili pro tento typ úlohy (tedy výpočet hmotnostního zlomku anhydridu v dané kyselině apod.). Předem děkuji za všechny odpovědi.
↑ Styx:
Zdravím.
Mně to vyšlo stejně, akorát jsem to počítal trochu jiným způsobem. Já si spočítal rovnou hmotnost P4O10 v H3PO4, přidal k tomu těch 0,9kg P4O10 a vydělil celkovou hmotností. Ale myslím si, že je vcelku jedno, jakým způsobem to kdo počítá.
Zdravím.
Pánové, tam přici žádný oxid fosforečný nezbyde, vždyť to všechno zreaguje na H3PO4... jako vidím v tom jistý smysl, ale stejně mi ten příklad přijde pěkně dementní.
↑ Bedlasky:
No, rtuť (atomy rtuti) v molekule chloridu rtuťnatém jsou. Molekuly oxidu fosforečného v kyselině fosforečné nejsou.