Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Kubas126:
Zdravím,
strana čtverce musí být dělitelná 20 a 15 - nejprve urči nejmenší společný násobek obou čísel, pak zjisti počet dlaždic. Bude víc řešení.
↑ Kubas126:
Ano, 60 cm je strana nejmenšího čtverce. Kolik je třeba dlaždic? Jaký další čtverec lze vytvořit?
↑ Kubas126: Nakreslil si si to?
Mimochodom - zle zvoleny nazov temy. S postupnostami uloha nema nic spolocne a s logikou tiez nie (teda maximalne v rozsahu, ktory ma s logikou spolocny akakolvek - aj nematematicka - uloha).
já nevím jak se dá vypočítat další čtverec? Jsem mě napadlo, že bych ten malý čtverec mohl 2x zvětšit to bych pak měl čtverec se stranou dlouhou 120cm (6x20 a 8x15 dlažnic)= 48dlaždic, ale kdybych tento čtverec zvětšíl opět 2x tak bych měl čtverec s delkou strany 240 cm a tam bych už měl 192 dlaždic což je už víc než mám k dispozici dle zadani :(.
↑ gadgetka:
jo di, už jsem na to taky narazil, ale nepochopil jsem proč tam přičítáš 60
60;120;180;240
že na 60 to chápu jak se příjde to je nejmenší společný násobek čísla 15 a 20
ale tz ostatni cisla to moc nechapu jak se na ně příjde? díky
↑ Kubas126:
Stále pracujeme s násobky. Jestliže 60 je nejmenší společný násobek čísel 15 a 20, pak další společné násobky těchto čísel budou násobky šedesáti.
↑ Kubas126:
Ano. A pičet dlaždic roste s druhou mocninou násobnosti.
Čtverec a=2*60, počet dlaždic x= 2^2*12 (3*60, 3^2*12,...)