Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
řeším soustavu dvou rovnic:

Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký způsob řešení, který by nevedl na kubickou rovnici nebo na rovnice ještě vyšších stupňů. Zkoušela jsem najít nějaké vhodné substituce, ale nic, co by vedlo k cíli, mě nenapadlo.
Děkuji
Zdravím,
↑ MichalAld: kolega ↑ laszky: má graf pro upravený tvar rovnic (řešení 0, 0 nejspíš řešením nebude), je tak? Děkuji.
↑ Tse: nemůže být problém se zadáním, odkud je úloha? Děkuji.
↑ jelena: (0;0) opravdu řešením být nemůže, řešení (reálná) by měla být dvě. Odkud úloha je, to nevím - dostali jsme jen pdf se vzorovými příklady. Ale je pravda, že tento jediný je v podílovém tvaru, tak se tam možná připletl omylem...
↑ MichalAld: Ony i rovnice vyšších stupňů se dají řešit bez kubických vzorců, jen musí být zadání "příznivé" - třeba když jde použít nějaká vhodná substituce apod. Jen musí mít člověk ten nápad - a v tomhle případě je tedy moje představivost krátká...
↑ Tse:
ta prvni rovnice nazanacuje, ze funkce sinh, cosh by mohly mit uspech. Po drobnych experimentech s mocninami vyjde, ze pokud substituujeme

(a pokud je toto validni substituce (neoveroval jsem)),
pak prvni rovnice rika je ekvivalentni s
.
Otazka je, co s tou druhou, ta je pak ve tvaru
a tady jeste nevim..
↑ Tse:
děkuji, podílový tvar není problém (již v základních metodách řešení soustav se bere použití substituce
), ale že výsledek nepůsobí "přesvědčivě" - jen přeměnou znaménka v první rovnici
výsledek vypadá "lépe". Na fóru již byla diskuse, jak nepěkný může ještě být pěkný výsledek :-)
Tedy pro jistotu ověřit si zadaní u toho, kdo vám předal a zda se předpokládá výsledek v takovém tvaru. Jinak po úpravě (původního zadání) na tvar
dosazování není náročné, bohužel v závěru vede na tvar k řešení.
dostali jsme jen pdf se vzorovými příklady.
Hodně mi připomíná našeho Skanavi (kapitola 6 cca po 106 str, prolistovat do soustav).
↑ Bati: ještě bych se přimlouvala za kontrolu zadání.
Zdravím.