Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, napsal by mi prosím někdo postup jak toto vyřešit?
Plavecký bazén si vede měsíční statistiky. Jedna čtvrtina návštěvníků chodí do bazénu alespoň dvakrát týdně a jedna pětina z nich dokonce denně. Jedna pětina všech návštěvníků chodí jedenkrát týdně. Ostatní návštěvníci chodí několikrát do měsíce, ale nepravidelně. Každý desátý návštěvník se po první návštěvě víckrát nevrátí. Rozhodněte, které tvrzení je pravdivé.
Vyberte jednu z nabízených možností:
a. Žádná z ostatních možností není správná.
b. Do bazénu chodí pravidelně 65% návštěvníků.
c. Nepravidelně chodí do bazénu 65% návštěvníků.
d. Právě dvakrát týdně chodí do bazénu 5% návštěvníků.
e. Do bazénu chodí pravidelně 45% návštěvníků.
↑ TMDN:
No.
Šup šup doučiť sa tému Zlomky.
Nie je jedno, z čoho zlomky sú...
To x nepotrebuješ - nakoniec ani ho vlastne nevyužívaš.
Ak ho mieniš používať, tak dôsledne - niektoré zlomky sú priamo z celku (x), ale všetky nie.
Každý desiaty v celku = 1/10 zo všetkých. Skús si to napríklad na nejakých bodkách.
↑ TMDN:
Ja by som si to určite nakreslila - tak ako ti píšem.
Ale ty musíš predovšetkým pochopiť text - čoho sa vlastne tie časti týkajú.
Napríklad každý deň prichádza pätina ľudí, ktorí pravidelne prichádzajú častejšie ako dvakrát týždenne, nie pätina všetkých ľudí.
Proste kým neporozumieš o čom sú zlomky, nedá sa ti radiť.
Celá úloha je hlavne o pochopení textu a až potom o matematike. Ale je to aj o nej (o zlomkoch).
↑ TMDN:
No.
Otázka je o percentách.
Tak som si urobila úsečku (celok) a rozdelila som ju pôvodne na 10 rovnakých častí - každá predstavovala 10% celej úsečky.
Pretože ale v úlohe vystupuje 1/4 (teda 25%), tak som rozdelila každý dielik na polovice, takže malý dielik predstavoval 5%.
Poriadne a pozorne som čítala text a vyznačovala na úsečke jednotlivé časti.
Potom som hľadala odpoveď na otázky v úlohe.
Kým si dôkladne nenaštuduješ zlomky (a percentá) tak túto úlohu nevyriešiš.
Hint:
1.
Rozdeľ všetkých návštevníkov do skupín, pričom každý návštevník bude patriť iba do jednej skupiny.
Taky mám s touto úlohou problém :D
teda konkrétně: . Každý desátý návštěvník se po první návštěvě víckrát nevrátí.
že (teda pokud to mám správně vypočítané):
25% ........2x týdně
5% ..........denně
20% .......týdně
---------------------
což když se sečte, tak se to rovná 50% a podle výsledků by to mělo být 45% (návštěvníci co chodí pravidelně)
tak mě napadá, že tam nemám zahrnuto to, že každý desátý návštěvník se už nevrátí.
↑ Kubas126:
Zdravím,
pokud výpočet
25% ........2x týdně
5% ..........denně
20% .......týdně
---------------------
což když se sečte, tak se to rovná 50% a podle výsledků by to mělo být 45% (návštěvníci co chodí pravidelně)
se vztahuje k ověření pravdivosti tvrzení "e) Do bazénu chodí pravidelně 45% návštěvníků", potom je chybně zařazeno 5%, co chodí denně. Jelikož tento počet je již zahrnut v 25% podle "Jedna čtvrtina návštěvníků chodí do bazénu alespoň dvakrát týdně", potom následuje upřesnění, že "a jedna pětina z nich dokonce denně" (z nich, co už chodí alespoň 2x týdně). Tedy 5% již nepřidáváme do pravidelných návštěvníků, již jsou započteny.
tak mě napadá, že tam nemám zahrnuto to, že každý desátý návštěvník se už nevrátí.
když se nevrátí, tak nepatří k pravidelným. Ale možná jsem nepochopila dotaz. Děkuji za případné upřesnění.