Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravim,
Chcel by som poprosit o radu. V danom aplete(prilozeny obrazok) je znazorneny odraz a lom svetla. Konkretne sa mi jedna o lom kedze mam za ulohu dokazat snellov zakon.
Problem ktory mam je ze sa neviem dopatrat k uhlu dopadu a uhla lomu. Hodnoty ktore poznam su:
indexy lomu:
n1=1 (vzduch)
n2=1,33 (voda)
rychlosti v danych prostrediach:
v1=3.10^8 m.s^-1 (dopocitane z v1=c/n1)
v2=2,25563909.10^8 m.s^-1 (dopocitane z v2=c/n2)
V zadani je uvedene ze cisla ktore su v obrazku uvedene su spominane uhly ale urcite to nie je pravda a podla vsetkeho su to vzdialenosti od normaly do bodu kde sa pretina svetlo s kruznicou..pokusal som sa k tomu dostat roznymi sposobmi ale vzdy mi chybala aspon jedna hodnota. Ako malu pomocku dodavam este jeden obrazok:
Pls neviete niekto pomoct ako by som sa k danym uhlom dostal?
Pripadne dodavam este link na dany aplet pre vyskusanie
Odkaz
Dakujem vopred za pomoc!
↑ vandroiy:Ahoj, možno by Ti pomohla klasika...
http://www.kf.elf.stuba.sk/KrempaskyFyzika/26.pdf
a tiež
http://fyzika.utc.sk/~melo/PHYSICS3/Fermat.pdf
↑ vandroiy:
Pokud jsem to četl v originále dobře, tak máš ověřit, že platí S.Z.
Protože
a
, kde
je poloměr růžové kružnice.
Dostáváš tak, že
, což by se podle S.Z. mělo rovnat 
Pro uvedené hodnoty to nevychází. (
)
To by samo o sobě nevadilo.
Větší problém je, že když si s tím apletem pohraješ, tak pro různá nastavení dostaneš různé hodnoty těchto poměrů. A to už vadí, ty poměry by měly být konstantní.
Závěr: V uvedeném apletu S.Z. neplatí.
prosim vas nemohl by mi prosim vysvetlit ja se pocitaji priklady o odrazu a lomu svetla,jsem uplne bezradna, od ucitele to nechapu a ze spoluzaku tez nikdo
uzasne by bylo kdyby jste tady mohli uvest cely priklad i s postupem
dekuji
↑ adela5389:
No a co přesně potřebuješ vysvětlit ?
U odrazu prostě platí úhel dopadu = úhel odrazu. Jen je potřeba vědět, co to přesně je (kde ten úhel přesně je).
U lomu platí ten Snellův zákon...zase je jen potřeba vědět co je úhel dopadu a co úhel lomu.
A ještě také, že může nastávat úplný odraz...