Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim vsechny,
potreboval bych aspon myslenku, jak pohnout s timto prikladem:
Je dano v trojuhelniku ABC:
strana a = 10 cm
teznice na a = 8 cm
vyska na b = 6 cm
Vypoctete delky vsech stran (reseni: b1=11,4, c1=6,9; b2=3,4, c2= 12,9)
Diky moc.
pomocí pythagorovy věty spočítáš CX, kde X je pata výšky, pomocí euklidovy věty o výšce spočítáš AX, a potom zase pythagorova věta pro výpočet c.
↑ M@rvin:
Jsem natvrdly, omlouvam se - nevyslo mi to:
-> 36 = 8|XA|
|XA|=4,5
takze pak 
a vychazi mi AB= 7,5 - coz nesedi do vysledku.
Taky nevim, proc jsou dva mozne vysledky, jak se z reseni zda, i kdyz si to kreslim, jak chci.
↑ Jacob02:
Zdravím,
návrh postupu zde: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=8546
OK?
↑ jelena:
Moc moc moc dekuji, uz to chapu. Nedoslo mi, ze z pravouhleho trojuhleniku VBC (kde V je pata vysky na b) se dostanu k uhlu gama.
Jen jeste detail - proc jsou uvedena dve reseni?
Mne vyslo pouze b=11.4, ale ne uz tech 3.4cm.
Diky moc ;-)
↑ Jacob02:
Zdravím :-)
Pokud sestrojiš trojuhelník ("rychlá" konstrukce trojuhelníku - od strany a, ekvidistanta ve vzdalenosti výšky v_b, ze středu a kružnice (poloměr r=t_a)), jsou dvě řešení v "levé" polorovině) - jedno je zakresleno tak, jak mám. Je potřeba dokreslit i druhé konstrukční řešení.
Možna by stalo za to pouvažovat, zda je možné dojit k výsledku jen početně (bez nákresu obou variant řešení) - myslím, že by v průběhu řešení musela vzniknout kvadratická rovnice - pokud se podaří, dej vědět.
Hodně zdaru :-)
Stránky: 1