Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V tom příkladu 2, b) - tvůj předpoklad, že velikost rychlosti se nemění by byl správný v inerciální soustavě, ale né v gravitačním poli.
Pro stanovení rychlosti je podle mě nejjednodušší využít zákon zachování energie. Takže:
Nulovou hodnotu výšky si můžeme položit kamkoliv, mě se zdá nejlepší ji položit do středu té kružnice. A protože známe tu rychlost na vršku dráhy, můžeme hodnotu celkové energie (na vršku) spočítat - a protože se zachovává, bude stejná i všude jinde. Takže:
Zkombinováním obou těchto vztahů a vyjádřením v dostaneme vztah pro rychlost:

Protože máš vyjádřit rychlost v závislosti na úhlu alfa, je nutné vyjádřit výšku h jako funkci úhlu alfa.
Tak jak máš nakreslený ten úhel na obrázku, tak platí:
takže po dosazení dostáváme finální vztah
(doufám, že je to správně...)
↑ rudib:
první příklad vypadá OK
druhý b)
kulička nemá konstantní velikost rychlosti (padá dolů)
podle ZZE v nevyšším bodě má energii
(nulová hladina v nejnižším bodě)
při odchýlení o úhel
je celková energie 
porovnáním a využitím
dostaneš odpověď
Ďakujem pekne. ZZE ma nenapadol. Skúšal som to že som si zvolil h=0 v strede kružnice aj v najnižšom bode a obe mi vyšli rovnako ako v príspevku od MichalAld. Hádam to bude dobre. Samozrejme úloha po c) je zle, treba ju prepočítať. Mne vyšla výsledna sila 3N.