Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobry den,
vedeli by jste mi prosim povedat, ako spociat stredni hodnotu nahodne veliciny dane tymto zpusobem:
P(X<2) = 0,01
P(2<=X<4) = 0,15
P(X>=4) = 0,80
Nejak nevim jak se to dela kdyz jsou ty intervaly nekonecne ale zaroven to nabyva diskretnych hodnot, tak budu rad za napomoc, fakt uprimne nevim.
Diky moc,
hezky vecer
↑ firework5555:
Zdravím.
Nedává mi to smysl. Řekl bych, že buď něco přehlížím, nebo v zadání něco podstatného chybí. Nešlo by doslova opsat celé zadání?

tak zadani je ozaj takto formulovane... akurat velicina je rozporcovana na 5 kategorii misto troch... vzdy x nalezi do nejakeho intervalu s nejakou pravdepodobnosti.. a sucet pravdepodobnosti je jednicka....

resp sorry, presneji je to napsano takto:
F(x)= 0 pro x<-2
= 0,1 pro -2<=x<-1
= 0,23 pro -1<=x<1
= 0,74 pro 1<=x<2
= 1 pro 2<=x
Meni to nejak prosim situaci a lze ted dopocist stredni hodnotu? diky moc
↑ firework5555:
Je to takový problém celé zadání doslova opsat?

No vsak ted som to opsal presne :) nahodna velicina X ma distrubuci jak jsem napsal...
spoctite EX, var X

super diky, uz je to jasne ak tam muzme psat rovnosti
↑ firework5555:ak je to predpis distribučnej fcie tak je schodovitá teda diskrétna
Ak ide o pravdepodobnosti, že NP je v dano intervale ako si napísala v pôvodnom príspevku tak je to úplne ale úplne iná situácia (v pôvodnom príspevku je ale buď uvažovaná NP komplexná alebo nekorektne zadaná, lebo súčet nie je jedna)