Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, dělám dobrovolný úkol do fyziky a pořád si prostě nevím rady s jedním příkladem, nevím, možná mi jen něco nedochází, ale opravdu by se mi hodila pomoc. Děkuji! :-)
Příklad:
Ke zdroji o elektromotorickém napětí 15 V a vnitřním odporu 3 W je připojeno pět sériově spojených žárovek, z nichž každá má odpor 8 W. Určete napětí na jedné žárovce.
Problém bude patrně v tom, že někdo použil písmenko omega z fontu Symbol a pak celý text přeformátoval, čímž z mimoděk z omegy udělal W (protože Symbol má omegu na pozici W). Takže to pak vypadá že jsou watty na místě ohmů:-)
Jo děkuji, ale i když jsem vyměnila jednotky, tak si nevím rady s příkladem. Nevíte jak na to? :-)↑ edison:
Jako zdroj s vnitřním odporem si lze představit ideální zdroj co dává těch 15 V a k němu přidaný ten odpor.
A se zbytkem problému pomůže nastudovat si odporový dělič, nebo se prostě zamyslet nad faktem, že všemi sériově zapojenými prvky prochází stejný proud.
↑ kikavaclavikova:
Co nevíš? Jak se sčítají odpory zapojené v sérii? Nebo jak se spočítá proud v obvodu, když znáš napětí a odpor? Nebo jak se pak spočítá napětí na konkrétním odporu, když znáš ten odpor a proud co jím prochází?
No potřebovala bych to konkrétní napětí na jedné té žárovce, když znám jen vnitřní odpor a ne celkový odpor zdroje a znám ještě to napětí a odpor každé žárovky. ↑ MichalAld:
No že chceš vypočítat to co je požadováno v zadání, je nám jasné, ale nechceme tě ochudit o možnost přijít na řešení sama, takže se Michal ptal, které z věcí, co k tomu nejspíš budeš potřebovat, Ti nejsou jasné.
Takže znáš napětí zdroje, znáš všechny odpory a potřebuješ napětí na jednom z nich.
A k tomu potřebuješ znát Ohmův zákon a počítání se sériově spojenými odpory, abys spočítala odpor celkový, z něho určila proud, ...
Možná je to nakonec jen malé nepochopení: "celkový odpor zdroje" - to je ten vnitřní odpor. Prostě se uvnitř zdroje skrývají dva teoretické prvky: Ideální zdroj zadaného napětí (s nulovým odporem) a s ním v sérii zapojený vnitřní odpor zadané hodnoty.
Takže moje celkové napětí je 15 V, pak odpor všech rezistorů je 40 ohmů plus ten vnitřní odpor, takže napětí vyjde 0,35 A a tím pádem napětí na jedné žárovce je 2,8 V? Pokud jsem to to spočítala správně a jestli to není nějaká kravina. Fyzika není moje silná stránka. :-D ↑ edison:
Spočítala jsi to správně.
Praktická poznámka: Žárovky se mimo svět školních příkladů nechovají jako odpory, ale jako proudové spotřebiče (a třeba LEDky jsou zas napěťové spotřebiče). Ale samozřejmě mají i své vnitřní odpory, žárovka paralelní a LEDka sériový.
(poznámka nemá vliv na správnost školního řešení)
Jo děkuji mockrát! :-) ↑ edison: