Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
chtel bych vás požádat o pomoc s rešením nasledujícího problému:
V zadání je uvedeno: Zformulujte daný problém ve slabém smyslu jako a(u,v)=L(v). Zvolte testovací funkci v, prenásobte rovnici touto testovací funkci, zintegrujte pres \Omega , užijte Greenovu vetu a okrajové podmínky.
Okrajové podmínky:
a) ,
b) na
,
c) na
.
Kdyby mi někdo pomohl s tímhle, další bych už zvládl sám.
Rozepsal jsem to, ale nevím jak postupovat dál:
↑ Zeck:
Ahoj, predpokladam, ze to a) plati na .
Pak uvazuj prostor
Rovnici prenasobis libovolnou funkci
a integrujes pres
, ziskas
.
Na prvni integral pouzijes Greenovu vetu (resp. vetu o divergenci), coz je vicerozmerna analogie metody per partes:, v tomto pripade
Rovnici tedy upravime na
Hranicni integral upravime na
Takze
a slaba formulace zni:
Najdete funkci takovou, ze plati
a)
b)
Chtěl by vás ještě požádat o kontrolu a pomoc. Vyžaduje se ještě ověření, zda pro danou slabou formulaci existuje řešení užitím Lax-Milgramovy věty a následně nájdení Galerkinovy aproximace pomoci řešení soustavy lineárních rovnic. Definici L-M věty mám a snažil jsem se to udělat, ale nevím jak najít Galerkinovou aproximaci, proto bych vás chtěl požádat o pomoc.
Linearita:
Bilinearita:
V-eliptičnost:
Stačí to jako důkaz, že existuje řešení?
↑ Zeck:
Ahoj, linearita je dobre, bilinearita
neni dobre - chybi linearita v druhe slozce. Elipticita neni dobre:
, takze
nedava smysl a cely ten posledni radek asi obsahuje radu preklepu ;-)
Dale ti chybi ukazat, ze:
a
Ahoj,
snažil jsem se to upravit, je to lepší? Je to pro mně nové a nemám s tím zkušenosti. Ta předposlední rovnice je Cauchy-Schwarzova nerovnost?
Pokud ano, tak o to jsem se pokusil.
Ale toto bohužel vůbec nevím jak se dokazuje, ani jsem to nemohl najít ve svých materiálech. :-(
Bilinearita:
V-eliptičnost:
Využití Cauchy-Scharzovy nerovnosti:
↑ Zeck:
Ahoj, spravne je to takto:
Elipticita (=koercivita) :
Omezenost :
,
kde se vyuzilo nerovnosti
(veta o stopach) a
(plyne z definice normy
)
Spojitost (=omezenost) funkcionalu L, tzn.
EDIT: Z uvedenych odhadu vyplyva, ze existuje-li takova, ze
na
ve smyslu stop, potom
a
.
Takze , a proto
.
Z toho vyplyva, ze je-li prava strana teto nerovnosti definovana ( a
jsou dostatecne regularni, tj.
a
) , potom i
.
Chtěl bych se ještě zeptat na Galerkinovou aproximaci daného problému. V mých materiálech mám napsané metody standardní a modifikované - Klasická metoda umelé vazkosti, Streamline diffusion a Streamline Upwind metoda. Jenom že s tímhle nemám žádne zkušenosti a nevím která metoda je vhodná. Z toho důvodu bych vás chtěl poprosit, pomohli by jste mi vybrat vhodnú metodu a ukázali, jak se prakticky aplikuje na můj problém?
↑ Zeck:
V tomto pripade cokoli streamline pouzit nelze, protoze se jedna o reakcne-difuzni rovnici neobsahujici zadne konvektivni pole, a tedy proudnice zde nenajdes. Pouzij obycejnou Galerkinovu metodu konecnych prvku ;-)