Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 06. 2018 16:56

alimoe
Zelenáč
Škola: Soukromá Vš
Pozice: student
Reputace:   

Korelační analýza?

Ahoj, mám jeden projekt do školy a potřeboval bych pomoc s volbou správné analytické metody. Krátce nastíním příklad:

Otázka: Pozitivní postoj k migraci souvisí více s úrovní dosaženého vzdělání nebo mírou ekonomického uspokojení?
Hypotéza: ...... více s úrovní dosaženého vzdělání.

Položil jsem různé otázky a respondenti odpovídají na bipolární škále 0-10 (0 negativní vztah, 10 pozitivní vztah)
Chci tedy vybrat jen ty, kteří alespoň na jednu otázku vybrali hodnotu 6 a více.

Kategorie vzdělání má 4 hodnoty a ek. uspokojení taky 4 hodnoty.

Chtěl bych se zeptat je možné provést korelační analýzu, když bych jednotlivé hodnoty v obou kategoriích označil vzestupně 1 2 3 4 jako nezávisle proměnné a testoval je se součtem číselný hodnot z bipolární škály pro každého respondenta, jako závisle proměnnou?

Například: respondent č1     vzdělání  4(vš)       celkový skór ze všech otázek 28
                respondent č2     vzdělání  1(zš)       celkový skór.......................10

a to samé pro kategorii ek. uspokojení.

Vím, že se ptám jako debil, ale hodnoty kategorií jsou řazeny podle písmen a) b) c) d), takže když to překóduju na čísla, jsem schopen provést korelační analýzu a případně navázat lineárně regresivní?

Díky kluci a holky, budu rád za jakýkoliv komentář.

Zápatí