Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřeboval bych pomoc s řešením problému týkajícího se součtu geometrické řady. Mám toto zadání:
s_n=15 000
a_0=1 000
a_1=a_0∙q
n=12
q=?
Při dosazení do vzorce
s_n=a_1∙(q^n-1)/(q-1)=a_0∙q∙(q^n-1)/(q-1)
dostanu
15 000=1 000q∙(q^12-1)/(q-1)
což lze upravit na
15=q∙(q^12-1)/(q-1)
případně zlogaritmovat na
logq+log〖(q^12-1)-log〖(q-1)=log15 〗 〗
ale tady jsem už v koncích – nedokážu pokročit dál a osamostatnit q. Pokud by někdo znal postup a vysvětlil mi ho, byl bych vděčný :)
Díky,
Marek
Logaritmy nejsou třeba ... 

... ale ani toto není o moc hezčí. :D
pro 
Odkud ten příklad čerpáš? Není nějaká chyba v zadání?
Díky za odpověď, bohužel teda ani tu výslednou rovnici neumím řešit - je na to nějaký postup?
V zadání chyba není, není to z učebnice, ale z pracovní praxe :).
Potřebuju spočítat měsíční nárůst spotřeby, když se v příštím roce počítá se sumárně vyšším prodejem výrobku o 25% (v porovnání s minulým rokem), přičemž nárůst má být souvislý po celý rok, měsíc po měsíci.
V tom případě máš přímo řešení tady:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=q% … q%2B15%3D0 :)
Na měsíční nárůst spotřeby by možná bylo lepší použít vzorce pro finanční matematiku ... si myslím.
MaaraP napsal(a):
...
Potřebuju spočítat měsíční nárůst spotřeby, když se v příštím roce počítá se sumárně vyšším prodejem výrobku o 25% (v porovnání s minulým rokem), přičemž nárůst má být souvislý po celý rok, měsíc po měsíci.
Pokud suma za letošní rok má být vyšší o 25% oproti minulému roku pak:

↑ gadgetka:
Díky za odpověď, ta stránka je rozhodně zajímavá :).
Každopádně to ale není přesně to, co jsem potřeboval - konkrétní řešení jsem si přes nástroj Řešitel v excelu už našel. Já bych potřeboval zadat do excelu vzorce, kde v podstatě na začátku jen napíšu to navýšení (v tomto případě 1,25) a do jiné buňky mi to ihned vyplivne výsledek q.
I tak ale díky za konzultaci :).
↑ mák:
Taky díky za odpověď, ale tohle bohužel nefunguje :(.
Tenhle vzorec se použije, když chci, aby v posledním měsíci byla spotřeba o 25% vyšší, než průměr za "základní" období. V tomto případě by tedy v 12. měsíci byla spotřeba 1 250. Já ale potřebuju, aby 1 250 byla průměrná spotřeba za celé období (ve kterém dochází ke geometrickému růstu).