Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 06. 2018 14:36

potrebujuradu
Zelenáč
Reputace:   

Optika-úlohy

Ahoj, potřebuji vaší pomoc. Ve škole nám učitelka zadala pár fyzikálních příkladů a tyhle, ačkoliv jsou jednoduché, mi dělají docela problém. Díky moc za rady. :)
1,Čím vysvětlíme zabarvení křídel u vážek atd.? Proč se při pozorování z různých úhlů jeví různě zbarveně?
2, Při výrobě perleťových knoflíků se na jejich povrch nanáší jemné šrafování. Proč?
3, Podíváme-li se na objektiv fotoaparátu, jeví se nám zabarvený. Čím je to způsobeno a jaký je smysl této úpravy?
4, Jaké zrcadlo je nejvhodnější na toaletní stolek?
5, Proti vám stojí člověk v dioptrických brýlích. Jak pohledem jednoduše poznáte, zda je krátkozraký nebo dalekozraký?

• (téma jako vyřešené označil(a) potrebujuradu)

#2 24. 06. 2018 15:27

edison
Reputace:   47 

Re: Optika-úlohy

1-3: Nastuduj si co je difrakce, optická mřížka, antireflexní vrstva a zamysli se nad souvislostmi.

4: Maminka/tatínek by si měli stěžovat na dávání tak nejednoznačné otázky do fyziky. Někdo sice může preferovat "fyzikálně opodstatněné" zvětšovací zrcadlo, ale jinak je to věc osobních preferencí a potřeb, tzn otázka obecně do fyziky nepatří a pokud odpověď na ni může ovlivnit prospěch z fyziky, je to zjevně špatně.

5. Zjisti si, jak se liší spojná a rozptylná čočka.

Poznámka: Pravidla tohoto fóra požadují, aby bylo založeno na každou otázku jedno téma. Ale myslím si, že v tomto případě to asi nebude problém. Ale na konkrétnější dotaz k určité otázce bys už měl založit nové téma.

#3 24. 06. 2018 16:34

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Ahojky.

1) Pokud umíš anglicky, můžeš si to přečíst na wiki, jsou to tzv. strukturální barvy. Možná vygooglíš něco i česky, nevím.

2) knoflíky nevím....(ale bude to to samé jako přechozí)

3) Na objektivech je vytvořena tzv. anti-reflexní vrstva.

Vše to souvisí s interferencí světelných vln (difrakce je taky interference, jen mnoha vln najednou).

4) Já bych napsal nahrubo že ŽÁDNÉ. Ušetří se peníze a člověku zbude čas na užitečnější věci než se prohlížet v zrcadle...

#4 24. 06. 2018 17:42

edison

Jen je při případném, jiném než učitelem očekávaném odpovídání na 4 dobré se připravit na to, že by ho to mohlo popudit a mohl by pak pokládat otázky jiné.

A hezký příklad: http://www.osel.cz/815-zkouska-z-fyziky.html

#5 24. 06. 2018 21:02

MichalAld
Moderátor

Jo jo, učitele je zpravidla lepší moc nedrážit...

Já jako správný technik například ani nevím, co je "toaletní stolek", znám jen "toaletní papír", ale předpokládám, že stolek bude sloužit k péči o jinou část těla .... jinak by totiž otázka trochu nedávala smysl, rovinné či sférické zrcadlo by bylo podobně málo užitečné, mnohem lepší službu by nám prokázal periskop...

#6 24. 06. 2018 21:52

LukasM
Reputace:   193 

↑ edison:, ↑ MichalAld:

edison napsal(a):

Maminka/tatínek by si měli stěžovat na dávání tak nejednoznačné otázky do fyziky.

Já rozumím, že ti učitelé leží v žaludku, ale tohle mi fakt přijde přes čáru. O tom učiteli vůbec nic nevíš, stejně jako nevíš, proč tam tu otázku dal. Možná čeká právě tu tvoji odpověď (a nikde není napsáno, že odpověď ovlivní prospěch, to jsi napsal jen ty).
Když jsem učil já, také jsem se tu a tam zeptal na nějakou nejednoznačnou věc, prostě proto, že mně zajímalo, co studenti vymyslí, a jestli vůbec něco vymyslí. Ale tuším tvou odpověď - byl jsem součástí státního školství, tedy bylo to špatně - a u vás na kroužku se to dělá líp.

Nehledě k tomu, že posílat rodiče neznámého studenta do neznámé školy stěžovat si na neznámého učitele kvůli takovéhle kravině, to je fakt dost síla. Rodiče do školy snad nepůjdou, ale tvůj bonmot si určitě řeknou studenti mezi sebou, a někteří z nich si z toho vezmou to, že jejich učitel je debil (studenti takoví jsou). Jeho autorita tím klesne - kvůli tobě. Víš jistě, že si to zasloužil? Takovou radu bych snad ještě pochopil v případě, kdyby bylo naprosto jasné, že ten člověk je jako učitel fyziky skutečně hrubě nekompetentní, např. že nedokáže odhadnout hmotnost atomu z jeho nukleonového čísla. Nechci být zbytečně kousavý, samozřejmě také nevím všechno, ale zrovna toto většina těch učitelů, do kterých se tady rýpe slovy "lepší nedráždit", dohromady dá. Už teď je situace s výukou matematiky a fyziky dost špatná. Posílejte rodiče dětí stěžovat si na učitele kvůli nesmyslům a brzo nebude učit už nikdo.

Dělám teď částečně ďáblova advokáta, sám jsem potkal mnoho špatných učitelů. Ovšem také dost dobrých. Tohle prosím nedělejte - myslete si co chcete, ale alespoň se pokuste neříkat to takhle adresně. A už vůbec ne v situacích, kdy o těch lidech víte houby. Pomoct tím nemůžete, uškodit ano.

Omlouvám se za rýpavý tón, ale vzhledem tomu, že s rýpáním do ostatních nemáte ani jeden žádné problémy, jistě to přežijete. Nemyslím to špatně, ale tenhle názor by tu zaznít prostě měl.

#7 24. 06. 2018 22:25

MichalAld
Moderátor

LukasM napsal(a):

Možná čeká právě tu tvoji odpověď (a nikde není napsáno, že odpověď ovlivní prospěch, to jsi napsal jen ty).

Já např. tvoji argumentaci téměř nerozporuji, ale po pravdě - s tímhle jsem se (aspoň na střední škole) snad nesetkal. Skoro bych řekl, že čím méně tomu ti lidé rozuměli, tím menší měli pochopení pro nápady všeho druhu.

A né vždy (i když často, to víš, v 16 letech...) šlo vždycky o sabotáž, někdy jsem tomu opravdu jen chtěl porozumět - jenže to byl právě ten největší zločin, žejo. Ptát se na něco, co učitel neví - to je jak neplatit daně.

No ale, jak říkáš, pořád to bylo mnohem lepší než nic - a to NIC, co je přesně co z mé školy zůstalo dnes, před pár lety ji zrušili,   SPŠE Brno

#8 25. 06. 2018 02:46 — Editoval edison (25. 06. 2018 02:47)

edison

↑ LukasM:
No je fakt, že pokud z odpovědi neplyne problém pro žáka, tak je taková otázka asi ok:-)

Jinak, možná to vypadá, že se jen navážím do učitelů, ale jsou věci, které mě apriori nadzvednou a tam patří nejednoznačné otázky, obzvlášť pak takové, kde opravdu není důvod si myslet, že každý musí vědět co s tím (např. kluk prostě nemusí tušit nic o toaletním stolku) a pak to s čím tu "otravuji" častěji, tedy bazírování na nadbytečných termínech, které učivo jen komplikují, případně vzdalují od praxe.

Jsou i situace, kdy mám naopak sympatie k učitelům, které ostatní zatracují. Třeba nedávno jsem narazil na: https://twitter.com/ucitele/status/1006 … olach.html A můj závěr je, že kdyby dotyčný do písemky dal "běžné" otázky typu "Jak dlouhé kořeny má ...?", nikdo by se nad tím nepozastavoval, ale protože si dotyčný dovolil místo kontrolování kvality biflování chtít aspoň trochu přemýšlení v souvislostech, tak to schytal.

A obecně, když občas čtu, co si žáci a i rodiče k učitelům dovolují, tak si říkám, že je zázrak, že vůbec někdo chce za tu almužnu co tam platí, učit... Já to mám na kroužcích snazší, jednak mi tam obvykle chodí děti kvůli zájmu a když ne, a ještě navíc zlobí, můžu je prostě vyhodit.

Na druhou stranu, co tu občas vidím za otázky, ... někdy mě to i dost děsí.
1. Od lidí, kteří nevědí která bije, přestože už by dávno měli a zároveň se učí něco, kde pak budou mít papír na práci, kde snadno můžou zabít/zmrzačit lidi (lékaři, chemici). Těm pak ani nechci radit, protože si myslím, že bude lepší, když ten papír nedostanou.
2. Kde z otázek je vidět, že jejich autor vůbec není seznámen s oborem a jen mechanicky používá učebnicové termíny (třeba posledně to elektromotorické napětí v obvodech). To pak zas přemýšlím o nějaké vhodné osvětě, s cílem, aby se to v těch učebnicích třeba časem přestalo vyskytovat.

A pak jsou ještě otázky, kde je obsaženo nějaké nadměrné zjednodušení (žárovka=odpor), tam pak k odpovědi píšu "Praktická poznámka: ...", ale tentokrát si obvykle o autorovi nemyslím nic špatného, jen si prostě myslím, že by studenti měli mít informaci, že tato míra zjednodušení je tak velká, že je vlastně dost mimo realitu.

#9 25. 06. 2018 09:21 — Editoval LukasM (25. 06. 2018 09:24)

LukasM
Reputace:   193 

↑ MichalAld:, ↑ edison:
Souhlasím asi se vším, co píšete. Smyslem mého příspěvku nebylo až tak rozproudit diskuzi na téma dobří a špatní učitelé, jako spíš upozornit na to, že radit, ať si jdou rodiče stěžovat do školy je něco tak silného, že pro to je třeba mít opravdu oporu. Ta zde v žádném případě není. A i tak by bylo na zvážení, jestli je rozumné to říkat před studenty.

Nemyslel jsem to tak, že je třeba být rád za to, že vůbec někdo ještě učí. Spíše vidím reálné riziko, že učitel je dobrý, třeba i velmi dobrý, a doporučená návštěva rodičů ve škole pro něj bude poslední kapkou, proč na to hodí bobek a půjde dělat něco jiného za víc peněz. A na jeho místo pak nastoupí některý z těch, co o nich píšete.

Toto vše píšu obecně, bez ohledu na pravděpodobnosti, že náhodně vybraný učitel bude dobrý nebo špatný a podobně. O tom si samozřejmě také něco myslím, a nejspíš to samé, co vy. Jenom jsem to prostě zažil i z té druhé strany, takže vím, že kritizovat učitele je mnohem jednodušší, než dobře dělat jejich práci. Proto bych v tom  studenty moc nepodporoval - je to jedna z mála věcí, kterou zvládají naprosto v pohodě sami.

Samozřejmě jsem také slyšel o historkách, kdy byla v matematice snížena známka za červený obrázek, protože paní učitelka ho přece kreslí modrou apod. V žádném případě to neobhajuji, stejně jako mně mrzí, že MichalAld na SŠ neměl dobré učitele (podle toho, co píšeš). Není ale v pořádku předpokládat, že tak uči každý. Ale řekl bych, že nejsme v rozporu.

#10 25. 06. 2018 21:31 — Editoval MichalAld (25. 06. 2018 21:59)

MichalAld
Moderátor

LukasM napsal(a):

Samozřejmě jsem také slyšel o historkách, kdy byla v matematice snížena známka za červený obrázek, protože paní učitelka ho přece kreslí modrou apod. V žádném případě to neobhajuji, stejně jako mně mrzí, že MichalAld na SŠ neměl dobré učitele (podle toho, co píšeš). Není ale v pořádku předpokládat, že tak uči každý. Ale řekl bych, že nejsme v rozporu.

Ale já jsem přece neřekl, že jsem měl špatné učitele (ani si to nemyslím) - jen že málokdo z nich měl náladu na takové ty "žerty" (jako s tím zrcátkem na toaletním stolku).

No, jak bych to řekl (myslím, že takto to někde napsal Pratchert) - člověk (v těch 16 letech) už stihl pochopit, že je trochu chytřejší než ostatní, ale ještě nepochopil, že úplně nejchytřejší, co by mohl udělat, je zařídit, aby se to ti ostatní nedozvěděli....

Zápatí