Dobrý den,
řeším tento příklad:
Příprava chloru probíhá podle rovnice:
4 HCl + MnO2 Cl2 + MnCl2 + 2 H2O
Určete objem chloru při teplotě 0 °C a tlaku 101,3 kPa, který vznikne z 0,8 molu chlorovodíku.
Příklad mi nevycházel, tak jsem si našla řešení (od pana Mezka z Ontoly):
Mezek29.04.2015 21:25 | Nahlásit
n(Cl2) = n(HCl)/4 = 0,8/4 = 0,2mol Cl2; Vm = 22,41dm3/mol za zadaných podmínek.
V = 0,2*22,4 = 4,48dm3 Cl2.
Ta stavová rovnice: V = 0,2*8,3145*273,15/101300 = 4,484*10^-3 m3 = 4,484dm3.
Z vysvětlení jsem nepochopila , jak pan Mezek zjistil, že n(Cl2) je n(HCl)/4. V rovnici jsou 4 moly HCl, ale nevím jak to s tím souvisí.
Díky za odpověď
No, pokud jde jen o ten počet molekul, tak z rovnice
4 HCl + MnO2 -> Cl2 + MnCl2 + 2 H2O
je vidět, že na "výrobu" jedné molekuly Cl2 jsou potřeba 4 molekuly HCl. (dva atomy chlóru padnou na ten chlorid manganu, a zbylé dva vytvoří molekulu plyného chlóru).
Pokud je molekul více, jejich poměr zůstává stále stejný (to je známý zákon slučovacích poměrů - když ovšem víme, že je látka tvořená atomy a molekulami, je to tak nějak samozřejmé).
Pokud tedy bude molekul HCl nějaký počet (můžeme si jej označit třeba N), bude počet vzniklých molekul chloru prostě N/4 (na každou molekulu chloru padnou 4 molekuly HCl).
Poslední trik je, že počet molekul neudáváme přímo (protože je jich hodně) ale v násobcích Avogadrovy konstanty - tj. v molech. To ale na poměru molekul nic nemění, počet molekul N je prostě 
tedy látkové množství (počet udaný v molech) je
a pokud je počet molekul 4x menší, bude i počet udaný v molech (látkové množství) 4x menší.
PS:
vysvětlení je určitě správné, ale na můj vkus extrémně komplikované, myslím, že je to tak nějak samozřejmé, že molekul chlóru bude 4x méně než molekul HCl, a tudíž i látkové množství bude 4x menší.
Stačí si prostě uvědomit, že ono "látkové množství" není nic jiného než počet molekul.
Ta zmíněná rovnice neplatí jen pro moly, platí i pro jednotlivé molekuly (a samozřejmě i libovolný jejich násobek).