Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ MichalAld:
nj ale pokud někdy budu psát nějaký test a nevybaví se mi tento vzorec, tak je nějaký způsob jak ho odvodit? :D
Zdravím, když si zapamatuješ alespoň (a-b), případně (a+b), stačí jím pak mnohočlen podělit a dostaneš druhý činitel součinu. :)
↑ Kubas126:
Ahoj, že se levá strana rovná pravé zjistíš roznásobením. Ale můžeš se legitimně zeptat, jak přijít zrovna na takové dva činitele, které dají tak hezký součin. Takže spíš se zaměřme jak rozložit levou stranu na pravou (uvažujme první vzorec). Pokud chápeš levou stranu jako polynom s proměnnou
a parametrem
, tak je zřejmé, že jeho kořen je b - a tedy lze výrazem (a-b) ten polynom vydělit. Pak lze postupovat tak, že vydělíme ty dva polynomy a nebo lze obecněji pracovat v komplexních číslech a zjistit i další dva kořeny toho polynomu součinem kořenových činitelů, které odpovídají těm dvěma komplexním kořenům (jsou komplexně sdružené), získáme ten druhý člen. Vlastně jde o binomickou rovnici.
aha, díky za rady :)
takže chápu to správně, že vezmu:

a tím jsem získal ten druhý součin (akorát jsem tam předtím musel uplatnit ten vzorec, což se mi zdá dost efektivní, za předpokladu že ho zapomenu :D )
↑ Kubas126:
Ahoj.
I v matematice se vyplatí některé poznatky si pamatovat. :-)