Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, už si vůbec nepamatuju, jak se to dělá, mám tento výpočet správně? Díky :)
-> táhne se 6 čísel z 50
-> hráč hádá 2 čísla
Pravděpodobnost uhádnutí obou čísel:
Pravděpodobnost je 0,12- tedy 12 % ?
Pravděpodobnost uhádnutí jednoho čísla:
Pravděpodobnost je 0,24 - tedy 24 % ?
PS a předpokládám, není v tom zakombinováno, že čísla se nemohou opakovat.
Ahoj, pokud větou hráč hádá dvě čísla je míněno uhodnutí právě 2 čísel z oněch 6, pak bych řekla, že to bude:
6 nad 2 je 15, 44 nad 4 je 135 751, 50 nad 6 je 15 890 700, celkem cca 0,128. Podobně u druhého příkladu. Nejedná se o zlomky, ale o kombinační čísla.
vlado_bb mohl bys mi prosím vysvětlit ten postup? Kde se najednou v čitateli vzalo 6*5 ? Ve jmenovateli (6 - 2)! * 2!, tedy 4! * 2! jak se z toho udělá dvojka? To 3*5 už samozřejmě chápu ... Jen to 6*5 netušim a tu dvoku netušim ...
Už to chápu, děkujeme pěkně! :)))
Jen netušim, co je "e-7" na konci. Pravděpodobnost 9,4 % to asi nebude. ? Jsem ze střední přes 10 let, už se mi to z hlavy vykouřilo :( 
A mam to vůbec správně? Má to být: 
NEBO
tudíž
? Děkuju :)

↑ Zbynas:
čo sa týka zápisu čísiel, je to tzv. vedecká notácia - spôsob, ako zapísať ľubovoľné číslo v tvare
, kde
je reálne číslo zvané mantisa, a
je exponent.
V prostrediach, kde je zápis exponentu problematický alebo komplikovaný, napr. kvôli obmedzeniu na jeden riadok (syntax programovacích jazykov, displej kalkulačiek a pod.), sa používa tzv. E-forma, kedy sa exponent
zapíše do jedného riadku ako
, prípadne
.
Zopár príkladov:
Viac napr. CZ alebo ENG Wiki.
Jeh, tedy pokud to znamená, že 9,44*10^-5 je tedy 0,0000944 %, tak to je ale blbost, protože mám tak nějak ze včerejší praxe s kámošema, že ta pravděpodobnost uhádnutí dvou čísel, šest tažených z 50, je někde okolo 5 % .. Jak to tedy je? :)
A něco je někde špatně, protože pokud počítám pravděpodobnost uhádnutí jen jednoho čísla, vyjde to nějak takto:
tedy 0,000000378 % takže jako cože :D Kdepak je chyba? :)

↑ Zbynas:
Pozor, 9,44*10^-5 ako hodnota pravdepodobnosti je bezrozmerná veličina, ale pri prepočte na percentá je treba násobiť stovkou, teda pravdepodobnosť 9,44*10^-5 = 0,00944 %.
A čo sa týka správnej hodnoty pravdepodobnosti uhádnutia dvoch čísiel zo šiestich, pričom tých 6 bolo vylosovaných z 50, tak to už ošetrila kolegyňa ↑ gadgetka: hneď pod tvojim úvodným príspevkom.

↑ Zbynas:
Zrejme pri svojich výpočtoch nesprávne nahadzuješ údaje do kalkulačky alebo do iného výpočtového programu či editora, ktorý používaš. Prípadne robíš aj numerické chyby.
Možno by stálo za to skúsiť najprv zvlášť vypočítať jednotlivé kombinačné čísla a potom tieto medzivýsledky nahodiť do konečného vzorca.
Někde máme něco špatně, ne ve výpočtu, ale v prvotním zápisu.
Pravděpodobnost uhádnutí obou čísel je totiž 1,22 % a ne 12,8, to by bylo v případě, že by hráč tipoval šest čísel a uhodl dvě.
Losuje se 6 čísel. Ale hráč hádá na sázence pouze dvě čísla. Jak to správně zapsat?
PS ověřil jsem si to tady: https://tipujeme.org/vypocet-pravdepodo … oterie.php
ale chci to umět spočítat sám :)
Už jsem na to přišel :) 
Nějak to nefunguje, ale v náhledu to funguje. nechápu.
(50-2) * (2) ( 6-2) * (2) _________ (50) (6)
\frac{{{50-2}\choose {6-2}}*{2 \choose 2}}{50\choose 6} = \frac{{48\choose 4}*{2\choose 2}}{15916230} = \frac{193750}{15916230} = 0,012Offline