Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Doufám, že postupupuju správně, když zakládám nové téma. Přiznám se, že se učím se synem, který je v devítce / a už usnul\ a já marně hledám někde příklad výpočtu slovních úloh řešených soustavou rovnic, abych si z něj vzala "mustr" a vzpomněla si, jak se to vlastně dělá /od základky jsem to nepotřebovala/ - proto posílám ještě jeden příklad s prosbou o "na?uknutí", co s tím. Díky moc.
Dvě firmy mají dohromady 5700 zaměstnanců. Během dvou let míní první firma zvýšit počet zaměstnanců o 40% , druhá pouze o 20%. Pokud se to podaří, budou mít obě firmy dohromady 7650 zaměstnanců. Kolik zaměstnanců má nyní každá firma?
Dnes: Za 2 roky
1. firma x zamestnancu 1,4 x
2. firma y zamestancu 1,2y
-----------------------------------------
Celkem x+y = 5700 1,4x + 1,2 y= 7650
Jak se dostane 1,4x a 1,2 y je jasne?
Hodne zdaru :-) Urcite se nam ozvi, jak to jde, pomoc se dostavi :-)
zdravím, u každé úlohy je skoro nejdůležitější uvědomit si, co znám a co neznám.
jedna firma má X zaměstnanců (nevím kolik)
druhá firma má Y zaměstnanců (taky nevím kolik)
obě firmy dohromady mají 5700 zaměstnanců.
tedy X + Y = 5700.
čím víc písmen, tím hůř se většinou příklad počítá(máme víc neznámých). proto je teď velmi důležité uvědomit si, že pokud
X + Y = 5700, pak Y = 5700 - X.
teď už víme, že jedna firma má zaměstnanců X a druhá (5700 - X). i když se to na první pohled nemusí zdát, hodně jsme si pomohli.
EDIT: koukám, že jelena byla rychlejší, doufám, že i můj text trochu pomůže :)
a...počet zaměstnanců první firmy
b...počet zaměstnancu druhé firmy
a+b=5700
1,4a+1,2=7650
1,4 ......je vlastne počet zaměstnancu po 2 letech v první firme 40%=0,4
stačí takhle
celkem mi to vyšlo 1.firma:5670 2.firma1980
@ Lukee : Děkuji Ti , i Kondrovi, za pomoc při psaní v TeXu , PDF jsem si stahla.
Také je dobré ten výraz "smazat" určitě budu zdárně používat.Obzvláš? při psaní TeXem. :-)