Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 08. 2018 22:26

vojtam888
Škola: UPOL PŘF
Pozice: student
Reputace:   

Isotonní, antionní a anihilátor

Ahoj,
potřeboval bych poradit ohledně relací a jejich operací. Mám zavedeny operace průniku, sjednocení a rozdílu pro relace.
V definici mám napsáno, že průnik a sjednocení jsou komutativní, asociativní, idempotentní a isotonní.
V další mám napsáno, že rozdíl je isotonní v prvním argumentu a antionní v druhém argumentu.
V poslední mám napsáno, že prázdná relace je neutrální prvek operace sjednocení a anihilátorem operace průniku.

Potřeboval bych prosím vysvětlit pojmy isotnní, antioní a anihilátor.

#2 13. 08. 2018 22:36

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Isotonní, antionní a anihilátor

↑ vojtam888: Najlepsie by bolo pozriet sa do odporucanej literatury na prislusne definicie. Ale podla vsetkeho izotonny znamena rastuci vzhladom na inkluziu, antitonny je klesajuci vzhladom na inkluziu a anihilator operacie $*$ je zrejme taky prvok $a$, ze pre vsetky $x$ je $x*a=a*x=a$.

#3 13. 08. 2018 22:58

vojtam888
Škola: UPOL PŘF
Pozice: student
Reputace:   

Re: Isotonní, antionní a anihilátor

↑ vlado_bb:

nevim, jaka je ta doporucena literatura :)

Jinak ono by to melo mit nejakou spojitost s databazema, coz uplne nevim jak tvoje vysvetleni do toho zakomponovat :)

Zápatí