Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V posledním bodě j)
příkladu na úspory při vytápění je jako správné řešení uvedena varianta C.
Ve všech variantách A, B i C je ale nekonečně velká současná hodnota (PV) úspor, a tedy i nekonečně velká čistá současná hodnota (NPV). Tím pádem nelze rozhodnout, která varianta je optimální. Co myslíte?
Ahoj.
Domnívám se, že důležitým parametrem, který tam ovšem, jak se zdá, chybí, je aktuální cena
dosavadního paliva a její další vývoj. Například když by toto palivo bylo zcela zdarma, pak by
nemělo žádný smyl investovat do jeho úspor (pomineme-li otázky vyčerpatelnosti zdroů, otázky
ekologické a pod.).
Pokud se předpokládá nekonečná doba - může být celková úspora (podle mě) buď nula, nebo plus nebo mínus nekonečno.
Ale lze určitě spočítat roční úsporu (v limitě v nekonečném čase).
Podle mě ale takovéto úvahy jsou úplně k ničemu. Život netrvá nekonečně dlouho, a životnost stavby také né.
Tímto způsobem vychází, že se "vyplatí" investovat bilion korun kvůli tomu, abychom na roční úspoře ušetřili jeden haléř...
Ještě upozorňuji, že v úloze se předpokládá, že na investici se použije úvěr (s nějakým ročním úrokem). Pokud bude roční výše toho úroku vyšší než roční úspora, nepodaří se nám ten úvěr (z uspořených peněz) nikdy zaplatit - to by pak (dle mne) vedlo na ten případ že jsem uspořili minus nekonečno...
---------------------
Jinak prakticky bych řekl, že co se nezaplatí do deseti let, nemá vůbec smysl se tím zabývat. A reálně smysluplné investice by se měly zaplattit už po pěti letech.
Je také rozdíl, jestli nám případná investice natrvalo zvýší hodnotu naší nemovitosti (jako třeba slušně udělané zateplení), nebo nám ji zvýší jen krátkodobě (jako třeba tepelné čerpadlo, co se za nejpozději 20 let rozpadne a hodnota budovy bude stejná, jako kdybychom si ten krám nekoupili).