Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj. Snazil jsem se vypocitat pravdepodobnost ze po tom, co si z balicku karet (52 ks) liznu 8 karet....tak v te osmici karet bude alespon jedna postupka dvou karet (A,2....7,8....D,K)...a v tech postupkach nezalezi na barve....muze to byt klidne pikova dvojka a srdcova trojka....
No a rozhodl jsem se ze na to pujdu stylem "pocet priznivych jevu / pocet vsech moznych"....pocet vsech moznych je 52 nad 8....a pocet priznivych mi porad vychazi vyssi nez pocet moznych.
Takovych dvojc (postupek 2 karet bez ohledu na barvu) existuje 12*16...a u takove dvojce bude vzdycky nejaka nahodna sestice karet ze zbytku balicku...tak jsem si myslel ze to bude 12* 16 * (50 nad 6)....jenze uz toto cislo je vyssi nez pocet vsech moznych jevu.
Budu moc rad za vase napady. Diky
Kuba
↑ Škrob: Ty si napřed vezmeš postupku, třeba A,2 a k ní dalších 6 karet libovolných. Takže tam máš mimo jiné osmici A,2,4,5,8,8,8,8. Pak vezmeš postupku 4,5 a k ní doplníš A,2,8,8,8,8. Což je ta samá osmice, takže jsi ji započítal dvakrát. Podobné úlohy se obvykle řeší pomocí principu inkluze a exkluze
Stránky: 1